Witajcie :)
Dzisiaj zapraszamy Was na przepyszne muffinki marchewkowe, które bardzo zasmakowały naszej koleżance. Już kilka razy prosiła nas o przepis, dlatego teraz (ze specjalną dedykacją dla Dżasty) zapraszamy Was na słodką, marchewkową ucztę. Muffinki są bardzo puszyste i delikatne, przygotowuje się je szybko, a do ich wykonania nie trzeba używać miksera. Dodatek cynamonu i gałki muszkatołowej idealnie komponuje się z marchewką, nadając jej korzennego i wyrazistego smaku. Jeśli chcecie, by muffinki były jeszcze zdrowsze możecie zastąpić zwykłą mąkę, mąką pełnoziarnistą lub razową.
Dzisiaj zapraszamy Was na przepyszne muffinki marchewkowe, które bardzo zasmakowały naszej koleżance. Już kilka razy prosiła nas o przepis, dlatego teraz (ze specjalną dedykacją dla Dżasty) zapraszamy Was na słodką, marchewkową ucztę. Muffinki są bardzo puszyste i delikatne, przygotowuje się je szybko, a do ich wykonania nie trzeba używać miksera. Dodatek cynamonu i gałki muszkatołowej idealnie komponuje się z marchewką, nadając jej korzennego i wyrazistego smaku. Jeśli chcecie, by muffinki były jeszcze zdrowsze możecie zastąpić zwykłą mąkę, mąką pełnoziarnistą lub razową.
Składniki (na ok. 12-18 sztuk):
175g miękkiej margaryny
75g ciemnego cukru
1 jajko
1 łyżka wody
300g drobno startej marchewki
150g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
ćwierć łyżeczki mielonej (lub startej) gałki muszkatołowej
szczypta soli
175g miękkiej margaryny
75g ciemnego cukru
1 jajko
1 łyżka wody
300g drobno startej marchewki
150g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
ćwierć łyżeczki mielonej (lub startej) gałki muszkatołowej
szczypta soli
Przygotowanie:
1. Margarynę utrzyj z cukrem na gładką masę - dodaj wodę i jajko, ucieraj aż powstanie krem.
1. Margarynę utrzyj z cukrem na gładką masę - dodaj wodę i jajko, ucieraj aż powstanie krem.
2. Do masy dodaj startą marchewkę i dokładnie wymieszaj. Następnie połącz krem z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, gałką muszkatołową i solą. Starannie utrzyj.
3. Nałóż ciasto do przygotowanych foremek, napełnij prawie do pełna.
4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180˚C przez ok 35 min. Wierzch muffinek powinien być sprężysty (po uciśnięciu wracać do poprzedniego kształtu). Wyjmij z piekarnika, odstaw na kilka minut, a następnie wyjmij z formy i zostaw do ostygnięcia.
Smacznego:)
Nasze oceny:
Basia: Przygotowywałam te muffinki już wiele razy, ponieważ zawsze wszystkim smakują (nawet osobom, które nie przepadają za marchewką). Są smaczne i bardzo sycące, dlatego polecam je na drugie śniadanie, lub przekąskę w ciągu dnia. Moja ocena: 9/10.
Basia: Przygotowywałam te muffinki już wiele razy, ponieważ zawsze wszystkim smakują (nawet osobom, które nie przepadają za marchewką). Są smaczne i bardzo sycące, dlatego polecam je na drugie śniadanie, lub przekąskę w ciągu dnia. Moja ocena: 9/10.
Julka: Mufinki marchewkowe to jedna z moich ulubionych
przekąsek. Dużym plusem jest to, że są odrobinę mniej kaloryczne Moja ocena:
9/10.
Kocham te muffinki :) zjem je wszystkie :) mniam!
OdpowiedzUsuń