czwartek, 23 sierpnia 2012

Muffinki z gruszkami

Witajcie,
Lubimy owoce, zwłaszcza latem, kiedy są dostępne świeże i w wielu odmianach. Pieczenie ciast i innych słodkości owocowych sprawia nam wielką radość. Jednakże ilość dostępnych przepisów powoduje, że mamy nie lada problem z wyborem tego odpowiedniego. Dlatego też w takim przypadku sięgamy do nieocenionego bloga Pani Dorotki, który zawsze dostarcza nam mnóstwo inspiracji. Tym razem zapraszamy Was na pyszne muffinki z gruszkami według Nigelli.

Składniki (na 24 sztuki):
250g mąki pszennej
140g białego cukru
75g brązowego cukru + ok 12 łyżeczek do posypania muffinek przed pieczeniem
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka imbiru (następnym razem damy 1,5 łyżeczki)
140ml śmietany 18%
1/2 szklanki oleju
1 łyżka miodu
2 jajka
300g gruszek (ok. 3 sztuki) obranych i pokrojonych w niedużą kostkę

Przygotowanie:
1. Wymieszaj w naczyniu suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier biały i cukier brązowy, oraz imbir.

2. W drugim naczyniu wymieszaj mokre składniki: roztrzepane jajka, olej, śmietanę i miód.

3. Połącz składniki, dodając mokre do suchych, i wymieszaj je tylko do połączenia składników. Dodaj pokrojone gruszki i odrobinę przemieszaj całość masy.


4. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Ciasto rozlej pomiędzy papilotki i każdą posyp brązowym cukrem (ok. pół łyżeczki na muffinkę).

 5. Piecz w temperaturze 200˚C przez ok 20 minut.

Nasze oceny:

Basia: Muffinki są idealne zarówno jako deser, jak i samodzielna przekąska. Smakują wyśmienicie, a gruszki nadają im wyrazistości i powodują, że są wilgotne. Podoba mi się też chrupkość cukru, którym posypany jest wierzch ciastka. Moja ocena: 8/10

Julka: Fantastyczne muffinki, kolejne które dodaję do moich ulubionych. Tak jak i Basi bardzo podoba mi się pomysł z posypaniem wierzchu muffinek cukrem. Moja ocena: 9/10

Prześlij komentarz

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter