Witajcie,
Lubimy owoce, zwłaszcza latem, kiedy są dostępne świeże i w wielu
odmianach. Pieczenie ciast i innych słodkości owocowych sprawia nam
wielką radość. Jednakże ilość dostępnych przepisów powoduje, że mamy nie
lada problem z wyborem tego odpowiedniego. Dlatego też w takim przypadku
sięgamy do nieocenionego bloga Pani Dorotki, który zawsze dostarcza nam
mnóstwo inspiracji. Tym razem zapraszamy Was na pyszne muffinki z
gruszkami według Nigelli.
Składniki (na 24 sztuki):
250g mąki pszennej
140g białego cukru
75g brązowego cukru + ok 12 łyżeczek do posypania muffinek przed pieczeniem
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka imbiru (następnym razem damy 1,5 łyżeczki)
140ml śmietany 18%
1/2 szklanki oleju
1 łyżka miodu
2 jajka
300g gruszek (ok. 3 sztuki) obranych i pokrojonych w niedużą kostkę
Przygotowanie:
1. Wymieszaj w naczyniu suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier biały i cukier brązowy, oraz imbir.
2. W drugim naczyniu wymieszaj mokre składniki: roztrzepane jajka, olej, śmietanę i miód.
3. Połącz składniki, dodając mokre do suchych, i wymieszaj je tylko do połączenia składników. Dodaj pokrojone gruszki i odrobinę przemieszaj całość masy.
4. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Ciasto rozlej pomiędzy papilotki i każdą posyp brązowym cukrem (ok. pół łyżeczki na muffinkę).
5. Piecz w temperaturze 200˚C przez ok 20 minut.
Nasze oceny:
Basia: Muffinki są idealne zarówno jako deser, jak i samodzielna przekąska. Smakują wyśmienicie, a gruszki nadają im wyrazistości i powodują, że są wilgotne. Podoba mi się też chrupkość cukru, którym posypany jest wierzch ciastka. Moja ocena: 8/10
Prześlij komentarz