Witajcie:)
Lato zmierza ku końcowi, więc to właśnie teraz zaczyna się sezon na
wiele pysznych owoców. W tym roku gruszki wyjątkowo obrodziły, dalatego
też przedstawiamy Wam kolejny przepis z wykorzystaniem tych wspaniałych,
często niedocenianych owoców.
Pancakesy są soczyste i delikatne a gruszki sprawiają, że ich faktura jest bardzo ciekawa. Danie
świetnie smakuje rano ze szklanką mleka, a także jako deser po
obiedzie. Słodkość gruszek sprawi, że zadowolą niejednego łasucha:) Spróbujcie sami. Przepis bazowy na najlepsze pancakesy pochodzi ze strony Pani Dorotki, z przepisu na bananowe pancakes.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
300ml jogurtu naturalnego
1 jajko
1 łyżka płynnego miodu
20g roztopionego masła
3 gruszki (jeśli gruszki są duże to dajcie 2,5 gruszki)
Przygotowanie:
1. Przesiej mąkę, dodaj do niej cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
2. W drugim naczyniu wymieszaj roztrzepane jajko, jogurt naturalny, miód i roztopione masło, a na koniec dodaj obrane i pokrojone w cienkie kawałki gruszki(tak jak na zdjęciu).
3. Zawartość misek połącz i wymieszaj. Ciasto powinno być dosyć gęste.
4. Smaż na teflonowej patelni, bez dodatku tłuszczu. Przewróć na drugą stronę gdy zobaczysz na powierzchni placka pęcherzyki. Smaż do koloru brązowego.
Nasze oceny:
Basia: Bardzo dobre danie:) Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Można posypać pancakesy cukrem pudrem po wierzchu, lecz niekoniecznie, ponieważ gruszki nadają im odpowiedniej słodkości. Polecam. Moja ocena: 9/10.
Julka: Przepis na najlepsze pancakesy jakie jadłam :) Wypróbujcie też oryginalny przepis Pani Dorotki z bananami- też jest super, ale pancakesy z gruszkami mają ciekawszą fakturę, którą uwielbiam :D Moja ocena: 10/10.
Wyglądają mega apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńAgatka