Cześć wszystkim:)
Piszą do Was Basia i Julka:) Zapraszamy Was do gotowania razem z nami. Na naszym blogu zamieszczane będą dania łatwe w przygotowaniu, pochodzące z różnych źródeł. Chcemy żeby każdy znalazł tutaj coś dla siebie, więc nie będziemy się ograniczać w wyborze przepisów.:) Dodatkowo dania będą przez nas oceniane w skali od 1 do 10. Na początek proponujemy smaczną i szybką w przygotowaniu frittatę.
Przepis pochodzi z programu: "Rewolucja na talerzu", który znajdziecie tu.
Składniki (dla 2 osób):
3 jajka
1 ugotowany ziemniak
połowa czerwonej papryki
połowa cukinii
połowa cebuli
1 marchewka
2-3 plastry chudej szynki
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki (użyłyśmy ostrej papryki)
sól, pieprz do smaku
odrobina oliwy do smażenia
*opcjonalnie ulubione zioła (dodałyśmy suszone oregano i majeranek)
Przygotowanie:
1. Wszystkie warzywa pokrój w plasterki, a paprykę w drobne paski. Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy, a następnie podsmaż warzywa - zacznij od ziemniaka. Po chwili dodaj: cebulę, marchewkę, paprykę i cukinię. Całość smaż do skarmelizowania (uzyskania brązowego koloru). Na koniec dodaj na patelnię szynkę pokrojoną w paski.
2. Przygotuj masę jajeczną: do miski rozbij jajka, dodaj przyprawy: paprykę, zioła, sól i pieprz. Roztrzep wszystko dokładnie.
3. Rozprowadź warzywa równomiernie na patelni. Gdy będą miękkie zalej masą jajeczną. Przykryj pokrywką i poczekaj kilka minut, aż jajka się zetną. Przewróć frittatę na drugą stronę - dużym talerzem przykryj patelnię i odwróć ją do góry dnem, po czym zsuń ją ostrożnie na patelnię. Smaż danie jeszcze około 6 minut.
4. Przełóż frittatę na talerz i pokrój w ćwiartki lub ósemki.
Nasze oceny:
Basia: Danie wyszło smaczne, jednak dla mnie było trochę za mało przypraw. Dodałabym więcej papryki, soli i może pieprzu. Ogólnie frittatę oceniam na 7/10.
Julka: Podobnie jak Basia dodałabym więcej przypraw, na przykład sporo oregano i odrobinę curry (dla fajnego koloru). Moja ocena to 8/10.
Pozdrawiamy i życzymy smacznego:)
Basia i Julka
Tak się cieszę, że w końcu napisałyście :) Gratuluję udanej frittaty. Mi wszelkie omlety itp. łamią się przy przewracaniu, także gratuluję :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy:) A przewracanie przy pomocy talerza naprawdę działa:D
OdpowiedzUsuńJa chyba posiadam magiczną patelnię bo nie musiałam w ogóle przewracać na drugą stronę, na małym ogniu spokojnie wszystko doszło i nic się nie przypaliło :P
OdpowiedzUsuńJak dla mnie rewelacyjny przepis na obiado - kolacje, szybki, smaczny, prosty w przygotowaniu. To prawda że przyprawy robią swoje ja dodałam ich dosyć dużo jak dla mnie danie wyszło bardzo smaczne.
Dziękuję ;)