środa, 12 stycznia 2022

Szybkie ciasteczka owsiane

Owsiane ciasteczka - chrupiące, sycące i zdrowe. Nie dość, że smakują świetnie, to jeszcze przyszykujecie je w 5 min. Potem już tylko do pieca i czekamy aż się upieką. Mniam! Możecie trzymać je  zamkniętym pojemniku i podjadać kiedy przyjdzie ochota. W codziennej bieganinie taka zdrowa przekąska będzie jak znalazł.  

 

Składniki:

  • 200g płatków owsianych
  • 90g płatków migdałowych (2/3 szklanki)
  • 50g sezamu (1/3 szklanki)
  • 100g ksylitolu (1/2 szklanki) - może być cukier
  • szczypta soli
  • 75g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 115g masła
  • 2 jajka

 

Przygotowanie:

Masło roztop w rondelku i wystudź. Do dużej miski wsyp płatki owsiane, płatki migdałowe, sezam, mąkę z proszkiem do pieczenia, ksylitol i sól. Dokładnie wymieszaj.

 

Do suchych składników wlej przestudzone masło, wbij jajka i wymieszaj do uzyskania lepkiej masy.

Nabieraj porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego (delikatnie zwilż dłonie, żeby ciasto się tak bardzo nie kleiło do dłoni) formuj małe kulki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (w niewielkich odstępach). Każdą kulkę ciasta delikatnie spłaszcz.  

 

Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 min. (do lekkiego zrumienienia). Ciasteczka owsiane po tym czasie mogą być z wierzchu lekko miękkie, ale po wystudzeniu odpowiednio stwardnieją.




2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na mojego bloga: truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter