Składniki:
- 200g płatków owsianych
- 90g płatków migdałowych (2/3 szklanki)
- 50g sezamu (1/3 szklanki)
- 100g ksylitolu (1/2 szklanki) - może być cukier
- szczypta soli
- 75g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 115g masła
- 2 jajka
Przygotowanie:
Masło roztop w rondelku i wystudź. Do dużej miski wsyp płatki owsiane, płatki migdałowe, sezam, mąkę z proszkiem do pieczenia, ksylitol i sól. Dokładnie wymieszaj.
Do suchych składników wlej przestudzone masło, wbij jajka i wymieszaj do uzyskania lepkiej masy.
Nabieraj porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego (delikatnie zwilż dłonie, żeby ciasto się tak bardzo nie kleiło do dłoni) formuj małe kulki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (w niewielkich odstępach). Każdą kulkę ciasta delikatnie spłaszcz.
Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 min. (do lekkiego zrumienienia). Ciasteczka owsiane po tym czasie mogą być z wierzchu lekko miękkie, ale po wystudzeniu odpowiednio stwardnieją.
wspaniałe ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga: truskawkowa-fiesta.blogspot.com