Możecie
kombinować ze składnikami, wybrać inną mąkę, cukier zamiast ksylitolu,
czy napój roślinny zamiast mleka. Ale trzymajcie się proporcji - są
idealnie dobrane.
- 300g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 170g ksylitolu
- szczypta soli
- skórka starta z cytryny
- 2 jajka
- 200g puree z dyni*
- 60ml mleka
- 160g roztopionego masła
Przygotowanie:
*Żeby zrobić puree z dyni przekrój ją na pół i wydrąż pestki. Piecz w 200 stopniach przez ok. 40 min. Obierz dynię ze skóry i zblenduj miąższ.
Mąkę wsyp do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą.
Dodaj cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, skórkę z cytryny,
wymieszaj.
W drugiej misce roztrzep jajka razem z puree z dyni. Dodaj roztopione masło i mleko, wymieszaj.
Wszystkie składniki delikatnie połącz, mieszaj krótko do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto
wyłóż do papilotek - u mnie wyszło 12 sztuk. Wstaw do piekarnika
nagrzanego do temperatury 190 stopni i piecz przez około 20 minut, do
suchego patyczka.
idealne do popołudniowej kawki!
OdpowiedzUsuńPrzesmaczne jesienne muffinki. :)
OdpowiedzUsuń