piątek, 19 czerwca 2020

Chleb z samych ziaren i orzechów (bez mąki i drożdży)


W ostatnim czasie, spędzaliśmy dużo czasu w domu, znajdując sobie różne zadania. Wiele osób eksperymentowało w kuchni z nowymi przepisami na chleby, bułki i chałki - bo czy coś może się równać z domowym pieczywem?
Jeśli myślicie, że pieczenie chleba nie jest dla Was, wyobraźcie sobie bochenek chleba wyjęty z piekarnika, jeszcze ciepły, z chrupiącą skórką i wnętrzem napakowanym zdrowymi składnikami. Ślinka cieknie? 
Wypiekanie to nic trudnego. Na początek zacznijcie od chleba z samych ziaren, bez dodatku mąki, drożdży i zakwasu.
Przygotowanie tego chleba jest bardzo proste, wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką, trochę odczekać a później wstawić masę do piekarnika. I gotowe!
Nie zagaduję Was już dłużej, tylko wrzucam sprawdzony przepis. 

Składniki na małą, prostokątną blaszkę (20X10 cm):
✔️160g płatków owsianych
✔️70g orzechów włoskich (posiekanych) - możesz użyć innych, ulubionych orzechów
✔️150g ziaren słonecznika
✔️3 łyżki nasion chia
✔️4 łyżki siemienia lnianego
✔️1 łyżka soli (u mnie himalajska)
✔️1 łyżka miodu - może też być syrop z agawy lub syrop klonowy
✔️2 łyżki płynnego oleju kokosowego (można wstawić w miseczce do gorącej wody, wtedy szybko się rozpuści) - ewentualnie oleju rzepakowego
✔️300ml wody

Przygotowanie:
Do dużej miski wsyp płatki owsiane, posiekane orzechy, ziarna słonecznika, nasiona chia, siemię lniane i sól. Dobrze wymieszaj.
Do ziaren dodaj miód, olej i wodę. Wodę dodawaj stopniowo, obserwuj, żeby masa nie była zbyt płynna. Jeśli będzie rzadka, ziarna się nie skleją i chleb będzie się rozpadał podczas krojenia. Masa powinna być zwarta. Starannie wymieszaj. Jeśli uważasz, że wody jest za dużo, dodaj więcej płatków owsianych, aby wchłonęły nadmiar płynu.
Masę przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i bardzo dokładnie ugnieć, aby uzyskać zbity bochenek - im mocniej ubijesz, tym upieczony chleb będzie się łatwiej kroił. Blaszkę przykryj i odstaw na 2-3 godziny, by ziarna napęczniały i wchłonęły wodę.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, wstaw keksówkę (ściereczkę zdejmij) do pieca i piecz chleb ok 50 min., aż ziarna się zarumienią. Delikatnie wyjmij z formy, razem z papierem i zostaw do wystudzenia.


4 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter