Soczysty łosoś w ziołach ugotowany na parze z groszkiem i batatem to propozycja na lekki obiad, do przygotowania o każdej porze roku. Jest to zdrowy posiłek, pełen witamin i wartości odżywczych. Oprócz zdecydowanych zalet zdrowotnych tego dania, gotowanie na parze pozwala zaoszczędzić czas, nie trzeba mieszać i pilnować potrawy, a do tego na koniec będzie mniej naczyń do zmywania. Jeśli nie macie elektrycznego parowaru, użyjcie sitka, które kładzie się na garnek z gotującą wodą.
Składniki (dla 2 osób):
1 duży batat
pół opakowania mrożonego zielonego groszku
1 filet z łososia
sól, pieprz
oliwa
przyprawa do pesto*
Przygotowanie:
*Ja użyłam przyprawy do pesto gotowej, kupionej w sklepie internetowym. Pamiętaj! Nie musisz specjalnie kupować tej mieszanki przypraw, w prosty sposób przygotujesz ją w domu. Wymieszaj razem mieloną kolendrę, sól, czosnek granulowany, skórkę otartą z cytryny, suszoną bazylię, oregano i szczypiorek.
Jeżeli korzystasz z parowaru elektrycznego, przygotuj dwa pojemniki.
Batata obierz i pokrój w kostkę, przełóż do pojemnika parowaru razem z groszkiem, wstaw na 10 minut.
Łososia skrop oliwą i posyp mieszanką do pesto, z obu stron. Przełóż do pojemnika parowaru, ma gotujące się warzywa i nastaw czas parowania na 15 minut.
Rybę i warzywa możesz uparować w garnku, (zajmie to 15-20 minut), lub upiec w
piekarniku w temperaturze 180 stopni. Jeśli będziesz piec łososia,
obserwuj go, żeby nie przesuszyć mięsa.
pysznie, lekko i zdrowo:)
OdpowiedzUsuńale zdrowo!
OdpowiedzUsuńStrange "water hack" burns 2 lbs overnight
OdpowiedzUsuńOver 160 000 women and men are trying a easy and SECRET "liquids hack" to burn 1-2lbs each and every night while they sleep.
It's very simple and works on anybody.
Just follow these easy step:
1) Get a drinking glass and fill it half the way
2) Then use this proven HACK
and you'll become 1-2lbs skinnier the next day!
Na parze jeśli gotujemy mięso robi się jeszcze delikatniejsze. Chociaż nie można przesadzić z długością gotowania bo też można łososia wysuszyć. Dobrze też smakuje taki gotowany w gulaszu https://mowisalmon.pl/przepisy/gulasz-z-lososiem-fasola-i-pomidorami/ mam wrażenie że idealnie mieszają się wtedy smaki i aromaty. A wersja równie zdrowa co gotowanie na parze tak naprawdę.
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń