Pierwszy raz piekłam botwinkę (zazwyczaj robię z niej zupę), byłam
bardzo ciekawa, jak smakuje. Wyszła chrupiąca, lekko kwaskowa, ale jej smak
dobrze zrównoważył się z resztą dania. Do tego pieczony batat, cukinia,
cebula, trochę oliwy i przypraw. Upieczone warzywa podałam z klasycznymi kotletami mielonymi. Najedliśmy się i naprawdę nam smakowało. Pieczona botwinka jeszcze nie raz znajdzie się na naszych talerzach. Polecam.
Składniki:
pęczek botwinki
1 batat
1 cukinia
1 cebula
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz, ostra papryka, szczypta cukru
listki bazylii, oregano
1 batat
1 cukinia
1 cebula
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz, ostra papryka, szczypta cukru
listki bazylii, oregano
Przygotowanie:
Warzywa umyj i pokrój w kawałki. Batata i buraczki obierz
cukinii nie obieraj. Botwinkę pokrój całą, łącznie z liśćmi. Cebulkę pokrój w
piórka. Przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia, polej oliwą, octem
balsamicznym, dopraw solą, pieprzem, szczyptą cukru i ostrą papryką.
Wsyp świeże zioła i wstaw do piekarnika na 45-50 min (wyjmij, gdy bataty
będą miękkie). Podawaj samodzielnie lub z mięsem, np. kotletami mielonymi.
talerz pyszności;)
OdpowiedzUsuńojj tak :)
UsuńOj zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńwww.natalia-i-jej-świat.pl
:D proszę się częstować
Usuńale fajny pomysł
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuń