piątek, 28 czerwca 2019

Pieczona botwinka z batatem i innymi warzywami

Pierwszy raz piekłam botwinkę (zazwyczaj robię z niej zupę), byłam bardzo ciekawa, jak smakuje. Wyszła chrupiąca, lekko kwaskowa, ale jej smak dobrze zrównoważył się z resztą dania. Do tego pieczony batat, cukinia, cebula, trochę oliwy i przypraw. Upieczone warzywa podałam z klasycznymi kotletami mielonymi. Najedliśmy się i naprawdę nam smakowało. Pieczona botwinka jeszcze nie raz znajdzie się na naszych talerzach. Polecam.

Składniki:
pęczek botwinki
1 batat
1 cukinia
1 cebula
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz, ostra papryka, szczypta cukru
listki bazylii, oregano

Przygotowanie:
Warzywa umyj i pokrój w kawałki. Batata i buraczki obierz cukinii nie obieraj. Botwinkę pokrój całą, łącznie z liśćmi. Cebulkę pokrój w piórka. Przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia, polej oliwą, octem balsamicznym, dopraw solą, pieprzem, szczyptą cukru i ostrą papryką. Wsyp świeże zioła i wstaw do piekarnika na 45-50 min (wyjmij, gdy bataty będą miękkie). Podawaj samodzielnie lub z mięsem, np. kotletami mielonymi.

 

6 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter