Ciasto jogurtowe z czereśniami - idealne na rozpoczęcie lata. Lekkie, nieprzesłodzone, owocowe. Do podania samodzielnie albo z porcją
lodów waniliowych.
Czereśnie trzeba pozbawić pestek - polecam drylownicę, będzie szybciej i mniej brudzenia. Ale jeśli nie macie w domu takiego urządzenia, to nie problem. Każdą czereśnię przekrójcie na pół i wyciągnijcie pestkę nożem.
Składniki:
350g czereśni
350g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1/2 szklanki oleju kokosowego (płynnego)
400g jogurtu naturalnego
100g cukru (lub ksylitolu)
Przygotowanie:
Czereśnie umyj i powyciągaj z nich pestki. Mąkę
i proszek przesiej przez sito do miski i dodaj resztę składników -
jajka, olej kokosowy, jogurt naturalny i słodzidło. Wymieszaj trzepaczką
lub mikserem. Jeśli masa będzie bardzo gęsta, dolej odrobinę mleka.
Blaszkę (u mnie kwadratowa o boku 24cm) wyłóż papierem do pieczenia.
Wylej ciasto do formy i na wierzchu ułóż czereśnie. Wstaw do piekarnika
nagrzanego do temperatury 190 stopni na 50 minut (do suchego patyczka). Po ostygnięciu posyp cukrem
pudrem.
ciasta z czereśniami bardzo lubię;)
OdpowiedzUsuń:) polecam spróbować ten przepis
UsuńPysznie wygląda 💚💛💙
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńPycha, idealny letni wypiek:)
OdpowiedzUsuńNa wakacje jak znalazł :)
UsuńPyszne, uwielbiam ciasta z owocami, czereśnie to niebanalny dodatek :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz piekłam ciasto z czereśniami i bardzo nam smakowało :)
Usuńwhat a nice blog!
OdpowiedzUsuńwould you like to follow each other?
https://bubasworld.blogspot.com/
thank you :)
UsuńYes, I would like :)
O matko, ale musiało smakować:-)
OdpowiedzUsuń:) soczyście i owocowo :)
UsuńAle pyszności :) Zrobiłabym, ale na pieczenie jest zbyt gorąco i czereśnie dodaję do deserów na zimno :)
OdpowiedzUsuńJak się zrobi trochę chłodniej, polecam :D
Usuń