Witajcie :)
Przyszła pora na szparagowe love ;) W tym sezonie szparagowym zdecydowanie częściej jadłyśmy te zielone warzywa niż do tej pory. Przyczyna jest prosta, znalazłyśmy kilka smacznych przepisów, które znalazły uznanie także u naszych rodzin. Dziś proponujemy Wam tartaletki z ciasta francuskiego z farszem jajecznym, suszonymi pomidorami i oczywiście, ze szparagami. Jeśli jesteście fanami mięsa dodajcie do nich kawałki ulubionej wędliny. Takie babeczki są całkiem proste w przygotowaniu i mogą być pyszną przekąską np. na pikniku. Przepis oryginalny pochodzi z magazynu "Moje gotowanie" nr. 5.2013.
Składniki (na 12 sztuk):
3 dużej jajka
150ml śmietanki kremówki
opakowanie ciasta francuskiego
kawałek masła
pół pęczka szparagów
kilka suszonych pomidorów
pęczek drobnego szczypiorku
kawałek szynki z kurczaka
kawałek szynki z kurczaka
sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
1. Z ciasta francuskiego wytnij 12 kwadratów, którymi wylep formę do muffinek. W każdym zagłębieniu zrób kilka dziurek widelcem i posmaruj roztopionym masłem. Tak przygotowane ciasto wstaw na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180ºC.
2. Szparagi umyj, oderwij zdrewniałe końcówki i pokrój na mniejsze kawałki. Pomidory i wędlinę pokrój w kostkę, a szczypiorek drobno posiekaj. W osobnym naczyniu połącz jajka, śmietanę, sól, pieprz oraz łyżeczkę majeranku.
3. Podpieczone foremki z ciasta francuskiego wypełnij szparagami, suszonymi pomidorami oraz szczypiorkiem i wędliną, a następnie zalej masą jajeczną. Babeczki piecz ok 20 minut, w piekarniku z włączoną opcją grzania od góry i od dołu.
Nasze oceny:
Basia: Babeczki podbiły serca mojej rodziny. Piekłam je kilka razy. Są przepyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Moja ocena: 9/10.
Julka: Ciekawy pomysł na wykorzystanie szparagów. Możecie kombinować z dodatkami, ale nasza wersja smakuje najlepiej. Moja ocena: 9/10.
koniecznie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńWspaniała przekąska i drugie śniadanie do pracy lub szkoły :)
OdpowiedzUsuńAle ekstra wyglądają! Koniecznie kiedyś musimy je zrobić bo babeczki na wytrawnie nie ukrywamy zdarzają sie u nas sporadycznie :P
OdpowiedzUsuńZapraszamy do nas na kawałek urodzinowego torcika xD
ciekawy pomysł na wykorzystanie szparagów :)
OdpowiedzUsuń