wtorek, 8 marca 2016

Wytrawne babeczki z komosy ryżowej



Witajcie :)
Jeśli szukacie ciekawej, wytrawnej przekąski wpisującej się w trend slow food, dzisiejszy przepis jest skierowany głównie do Was. Obie dostałyśmy w prezencie komosę ryżową, którą chciałyśmy wypróbować na różne sposoby, zarówno na słodko jak i na słono. Tak też trafiłyśmy na przepis w gazetce "Moje gotowanie 3/2014" na serowe kąski z komosy ryżowej. Jednak, że nazwa ta niewiele mówi, pozostańmy przy wersji wytrawnych babeczek :) Taka przekąska najlepiej smakuje na ciepło, najlepiej z dodatkiem delikatnego sosu jogurtowo-czosnkowego.


Składniki(na 20-24 sztuki):
szklanka surowych ziaren komosy ryżowej
2 duże jajka
średnia marchewka
60g sera żółtego
2 łyżki szczypiorku
2 ząbki czosnku
mała cebula
łyżka mąki bezglutenowej

Przygotowanie:
1. Komosę ryżową wsyp do garnka, dodaj szczyptę soli, zalej 1,5 szklanki wody i gotuj20 minut, od momentu zagotowania. Następnie odsącz i pozostaw do lekkiego wystudzenia. 

2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek obierz i przeciśnij do marchewki razem z posiekanym szczypiorkiem, pokrojoną w kostkę cebulą i startym żółtym serem. Warzywa z serem wymieszaj z komosą ryżową, roztrzepanymi jajkami, mąką i przyprawami: solą, pieprzem, oregano, słodką i ostrą papryką.


3. Gotową masę przełóż do papilotek od muffinek - około łyżki na jedną foremkę, dociskając by dokładnie dotykała dna. Babeczki piecz 15-20 minut w temperaturze 180ºC.


Nasze oceny:

Basia: Taka przekąska jest świetna, łatwa do zrobienia, zdrowa i pyszna. Idealna na drugie śniadanie. Moja ocena: 8/10.

Julka: Babeczki z komosy dobrze sprawdzą się jako ciepła przystawka. Niestety jak wystygną dosyć szybko robią się suche. Moja ocena: 7/10.


7 komentarzy:

  1. Jaki ciekawy pomysł :) Babeczki wyglądają bardzo oryginalnie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne do zabrania do pracy jako przekąska :) ostatnio robiłam coś podobnego ale z kaszy jaglanej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasza jaglana jest dobrym zamiennikiem dla mniej dostępnej komosy :) Następnym razem też jej użyjemy. Dobry pomysł :)

      Usuń
  3. Ojj, te babeczki muszą smakować pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...