poniedziałek, 21 marca 2016

Mazurek z orzechami laskowymi



Witajcie :) 
Na początek zapraszamy Was serdecznie na nasz profil na fb (klik) oraz na insta (klik) gdzie ostatnio dodałyśmy trochę fajnych zdjęć z warsztatów kulinarnych :)
Przechodząc już do przepisu - jak można się domyślić będzie on związany z Wielkanocą. Poprzednio było ciasto drożdżowe, a dziś mazurek z orzechami laskowymi i miodową polewą. Święta Wielkanocne nie mogą się obyć bez mazurków, ale tym razem postanowiłyśmy wypróbować jakieś nowe przepisy. Choć jak wiadomo królem mazurków pozostanie ten kajmakowo-porzeczkowy (klik).
Przepis oryginalny znaleziony w czasopiśmie Olivia nr.04.2015.


Składniki (na blachę 17x25cm):
ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki
pół szklanki cukru pudru
90g masła
żółtko jajka
2 łyżeczki wody

masa:
2 jajka
1/3 szklanki miodu
1/3 szklanki brązowego cukru
60g masła
200g orzechów laskowych

Przygotowanie:
1. Zacznij od wyrobienia ciasta - do miski wsyp mąkę i cukier, a masło rozetrzyj między palcami. Dodaj żółtko, wodę i zagnieć ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.

2. Gdy ciasto się już schłodzi, rozwałkuj je i wyłóż (wysmarowaną lekko masłem) nim formę. Ciasto dociśnij do boków formy, tak by nieco wystawało ponad krawędź formy. Ponakłuwaj widelcem spód ciasta, przykryj papierem do pieczenia i dociąż suchą fasolą (lub kulkami ceramicznymi). Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC, po czym usuń fasolę i piecz jeszcze 5-10 minut, aż ciasto lekko stwardnieje.


3. Przygotuj masę - wymieszaj jajka, miód, roztopione i lekko przestudzone masło oraz brązowy cukier. Na suchej patelni podpraż lekko orzechy. Część masy wyłóż na podpieczone ciasto, powtykaj w nią orzechy. Zalej resztą masy i wstaw mazurek do piekarnika na kolejne 25-30 minut, aż masa zastygnie, a brzegi ciasta się zarumienią.


Nasze oceny:

Basia: Mazurek idealny dla miłośników orzechów. Jest chrupiący, z pysznym nadzieniem i delikatnym ciastem. Moja ocena: 10/10.

Julka: Zgadzam się z Basią, że jeśli lubcie orzechy to mazurek właśnie dla Was ;) Jest słodki, ciasto idealne i fajnie chrupie. Moja ocena: 9/10.


9 komentarzy:

  1. Ileż orzechów, pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłabym to z migdałami, bo po prostu bardziej mi smakują :) Na pewno przetestuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z migdałami będzie smakować równie pysznie :)

      Usuń
  3. mamooo.. i ten wierzch orzechowy <3

    OdpowiedzUsuń
  4. do orzechów mam ogromną słabość :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kuszący! Miodowe orzechy przebijają wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda na taki słodziutki i lepki, że aż mam ochotę Wam podkraść spory kawałek :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter