Jesień już za oknem, dlatego na chłodne wieczory polecamy Wam rozgrzewającą zupę z czerwonej soczewicy. Zupa nie zawiera mięsa, ale uwierzcie nam, że nie brak jej smaku i na pewno się ją najecie. Dzięki przyprawom takim jak imbir, chilli czy kolendra zupa ma pełno aromatu i jest lekko pikantna. Przepis znalazłyśmy w książce "Pysznie bez glutenu", którą serdecznie polecamy, ponieważ jest w niej wiele prostych i inspirujących przepisów (np. gniocchi z sosem pomidorowym).
Składniki:
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 puszka pomidorów
1 średnia cebula
2-3 marchewki
1 pietruszka
1 papryczka chilli lub płaska łyżeczka pieprzu cayenne
kawałek świeżego imbiru (ok. 3 cm)
1 gałązka świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
1 łyżeczka suszonej kolendry
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 1/2 l bulionu warzywnego
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek obierz i pokrój na duże kawałki. Usmaż je w dużym garnku na rozgrzanej oliwie, razem z papryczką chilli pokrojoną w paseczki (lub z pieprzem cayenne).
2. Marchewki i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do garnka z cebulą i smaż wszystko 2-3 minuty.
3. Dodaj przyprawy (imbir, tymianek, kolendrę), soczewicę i pomidory. Całość zalej bulionem. Gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny (warzywa zmiękną). Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie zmiksuj zupę.
Nasze oceny:
Basia: Bardzo nam zasmakowała ta zupa. Nawet osoba nieprzekonana do soczewicy się na nią skusiła. Moja ocena: 10/10.
Julka: Soczewicę polubiłam całkiem niedawno, ale na stałe zagościła w moim menu. Taki obiad posmakuje chyba każdemu. :) Moja ocena: 10/10.
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 puszka pomidorów
1 średnia cebula
2-3 marchewki
1 pietruszka
1 papryczka chilli lub płaska łyżeczka pieprzu cayenne
kawałek świeżego imbiru (ok. 3 cm)
1 gałązka świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
1 łyżeczka suszonej kolendry
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 1/2 l bulionu warzywnego
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek obierz i pokrój na duże kawałki. Usmaż je w dużym garnku na rozgrzanej oliwie, razem z papryczką chilli pokrojoną w paseczki (lub z pieprzem cayenne).
2. Marchewki i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do garnka z cebulą i smaż wszystko 2-3 minuty.
3. Dodaj przyprawy (imbir, tymianek, kolendrę), soczewicę i pomidory. Całość zalej bulionem. Gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny (warzywa zmiękną). Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie zmiksuj zupę.
Nasze oceny:
Basia: Bardzo nam zasmakowała ta zupa. Nawet osoba nieprzekonana do soczewicy się na nią skusiła. Moja ocena: 10/10.
Julka: Soczewicę polubiłam całkiem niedawno, ale na stałe zagościła w moim menu. Taki obiad posmakuje chyba każdemu. :) Moja ocena: 10/10.
Wspaniała zupka, idealna na jesienne obiadki :-)
OdpowiedzUsuńprzepadam!
OdpowiedzUsuńAż szkoda jeść, tak pięknie podana. A jak musi smakować:)
OdpowiedzUsuńdoobra, doobra taka zupa ;) Bardzo lubię ;)
OdpowiedzUsuńCudowna zupka, piękny kolor :)
OdpowiedzUsuńPiękny ten wzorek, napracowałaś się. A zupa z soczewicy to pychota.
OdpowiedzUsuńPysznie podana :)
OdpowiedzUsuńSuper zupa :) I ślicznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń