niedziela, 13 września 2015

Chleb na owsiance


Witajcie :)
Dawno nie piekłyśmy chleba - nadrabiamy to biorąc udział we wspólnym gotowaniu z cyklu Wypiekanie na śniadanie. Zaczynamy od pysznego chlebka owsianego autorstwa Agnieszki z bloga Kuchnia nad Atlantykiem.
Z podanych składników wychodzą dwa bochenki i uwierzcie, nie opłaca się piec jednego. Chlebek zniknie szybciej niż Wam się wydaje, jest po prostu pyszny - z chrupiącą skórką i delikatnym, puszystym wnętrzem. Spróbujcie, bo naprawdę warto.


Składniki (na dwa chleby):

500 g białej mąki pszennej
1 i 1/4 łyżeczki drożdży instant

Owsianka:
150 g drobnych płatków owsianych
450 g wrzącej wody
30 miękkiego masła
2 i 1/4 łyżeczki soli
30 g jasnego miodu
175 ml mleka

Posypka:
sezam, płatki owsiane

Przygotowanie:
1. Mąkę wymieszaj z drożdżami. Płatki owsiane zalej wrzątkiem, dodaj do nich masło, mód, sól i dobrze wymieszaj. Odstaw owsiankę do przestygnięcia a następnie dodaj mleko, wymieszaj.



2.  Owsiankę połącz z mąką i drożdżami. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrabiaj przez ok. 15-20 min. Ciasto będzie klejące. Zostaw do pierwszego rośnięcia do podwojenia objętości na ok. 1 godz.

3. Foremki wysmaruj masłem i wysyp płatkami owsianymi. Przełóż ciasto do foremek (zwilżonymi dłońmi), wyrównaj powierzchnię i posyp mieszanką sezamu i płatków. Suchymi dłońmi lekko przyklep posypkę, żeby się dobrze trzymała. Odstaw foremki przykryte folią do drugiego rośnięcia, aż ich objętość się zwiększy się o ok. 70-75%.



4.  Wstaw chlebki do zimnego piekarnika, i nastaw na temperaturę 200ºC, piecz przez ok. 50 - 60 min.

Nasze oceny:

Basia: Pyszny, puszysty, lekko słodki chlebek. Zjedliśmy prawie cały na śniadanie, bo nie można się mu oprzeć. Moja ocena: 10/10.

Julka: Smaczny chleb idealny do jedzenia na słodko. Sprawdzi się świetnie na Wielkanoc kiedy w moim domu preferujemy słodsze pieczywo :) Moja ocena: 10/10.




Razem z nami piekły  również :

31 komentarzy:

  1. pięknie wyglada, do tego tylko masełko i świeży pomidorek z listkiem sałaty, mniammmmmmmmmmm:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda świetnie ale jak dobrze smakuje. Opisać się nie da. Trzeba spróbować.

      Usuń
  2. Wygląda smakowicie, puszyście :) Zapisuję przepis, bo chleby robię często i lubię wypróbowywać ciągle nowe przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny wam wyszedł, dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chlebek pięknie się prezentuje :) i na dodatek jest bardzo smaczny :)
    Dziękuję za wspólne wypiekanie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny chlebek! Dziękuję za wspólne pieczenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne bocheneczki, fajnie się razem piekło, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny chlebek, na pewno tak samo pyszny jak mój, dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Serdecznie dziękuję za wspólne wypiekanie. Pozdrawiam. Aga

    OdpowiedzUsuń
  9. O! A ja szukam przepisu na bułki - ale chlebek też może być! Skoro taki dobry - chętnie się skuszę! Dawno już sama nie piekłam chlebka. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Chlebek rewelacyjny! Pyszny był :) Miło mi było piec go z Tobą! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pychotka. Chętnie spróbowałabym takiego chlebka :)
    Zapraszam do mnie-10 nowych przepisów:
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Serdecznie dziękuję za wspólne wypiekanie. Pozdrawiam. Aga

    OdpowiedzUsuń
  13. To świetny przepis! Czy mogę jeść taki chleb, jeśli ćwiczę na siłowni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie widzę problemu, jednak nie proponuję spożywać chleba bezpośrednio przed lub po treningu, ponieważ możesz mieć uczucie ciężkości. Polecam, jako dodatek, raz na jakiś czas, ale nie przy każdym posiłku, w stałej diecie :)

      Usuń
  14. Świetny przepis chlebek prezentuje sie smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) dziękuję ślicznie. Polecam, jest bardzo dobry :)

      Usuń
  15. robiłam ostatnio podobny tylko na mące żytniej :) bardzo fajnie wyszedł chlebek

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo fajny przepis. Chleb domowej roboty smakuje najlepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Chlebek piekłam wczoraj wieczorem. Moje dzieci dostały z nim dzisiaj kanapki z pomidorkiem i zachwalały :)
    Mnie osobiście również bardzo smakuje. Przepis trafia do mojej zakładki z ulubionymi wypiekami!
    Naprawdę domowe chlebki to coś wspaniałego. Najlepsza piekarnia nie jest w stanie takiego upiec. Chociaż kiedyś podchodziłam sceptycznie do tematu pieczenia chleba. Uważałam, że to za dużo roboty. Ale uwierzcie - opłaca się!

    OdpowiedzUsuń
  18. Super przepyszny przepis pozdrawiam i życzę smacznej kawusi! :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter