Witajcie :) Wyobraźcie sobie, że przychodzicie
po pracy do domu, jesteście bardzo głodni i nie macie siły ani ochoty na długie
stanie w kuchni. Co wtedy? Jakie macie sprawdzone sposoby na szybki obiad? My w
takich chwilach zawsze mamy w lodówce ciasto francuskie, ponieważ przy jego
pomocy szybko można przygotować sycące danie. Tym razem połączyłyśmy ciasto z
kurczakiem, brokułami i sosem śmietanowym. Polecamy dodać jeszcze cebulę albo
pora, żeby przełamać delikatny smak tarty.
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
filet z kurczaka ok 350g
1 brokuł
150ml śmietany 18%
2 jajka
garść startego żółtego sera
przyprawy: sól, pieprz, gałka
muszkatołowa, majeranek, granulowany czosnek
Przygotowanie:
1. Filety z kurczaka umyj, osusz,
pokrój w kostkę i dopraw do smaku - u nas: sól, pieprz, czosnek granulowany,
majeranek. Kurczaka obsmaż dokładnie na patelni polanej olejem.
2. Brokuła podziel na mniejsze
różyczki i gotuj w lekko posolonej wodzie aż trochę zmięknie (ok. 2-3 minuty).
3. Przygotuj formę do pieczenia,
wysmaruj ją lekko oliwą i wyłóż ciastem francuskim(możesz je nakłóć widelcem,
ale nie jest to konieczne). Dodaj brokuły i kurczaka. W misce wymieszaj
śmietanę z roztrzepanym jajkiem, dosyp trochę gałki muszkatołowej, dodaj część
sera i wylej do formy. Posyp po wierzchu tartym serem.
4. Piecz ok 30 minut plus 5 minut z
termoobiegiem (by brzegi się zarumieniły) w temperaturze 180˚C.
Nasze oceny:
Basia: Kurczak, brokuły i sos śmietanowy to bardzo smakowite połączenie. Jednak następnym razem dodam jeszcze cebulę i czosnek, żeby lekko zaostrzyć smak. Polecam, bo jest to szybki i prosty sposób na pyszną tartę. Moja ocena: 9/10.
Basia: Kurczak, brokuły i sos śmietanowy to bardzo smakowite połączenie. Jednak następnym razem dodam jeszcze cebulę i czosnek, żeby lekko zaostrzyć smak. Polecam, bo jest to szybki i prosty sposób na pyszną tartę. Moja ocena: 9/10.
Julka: Fajny pomysł na szybki obiad. Wszystkie składniki do siebie pasują, ale podobnie jak Basia dodałabym cebuli lub pora dla podkręcenia smaku. Moja ocena: 9/10.
Wersję bezmięsną na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuńPycha! Uwielbiam brokułowe tarty :) Jutro zabieram się sama za jeden brokułowy przepis :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny, a nie podpiekacie najpierw ciasta fr osobno, a dopiero potem reszta? Bo u mnie inaczej rozmoczone wychodzi strasznie:(
OdpowiedzUsuńNie podpiekamy ciasta, ale praktycznie zawsze nakłuwamy je widelcem - dzięki temu para, która wydobywa się podczas pieczenia ma gdzie uciec i ciasto pozostaje chrupiące :)
Usuńok, dzięki, to trochę też kwestia mojego piekarnika, słabo doły dogrzewa:(
UsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuń