Dzisiaj przychodzimy do Was z lekkim (ale bardzo sycącym daniem), które bez wyrzeczeń mogą zjeść osoby będące na diecie. Przygotowałyśmy dla Was pieczone piersi kurczaka w panierce z musztardy i żółtego sera. Może się wydawać, że żółty ser jest tłusty i kaloryczny, ale używamy go naprawdę niewiele. Kurczaka upiekłyśmy bez dodatku tłuszczu, a zamiast jajek do obtoczenia mięsa użyłyśmy musztardy. Jeśli chcecie, możecie zrezygnować z mąki pszennej i użyć kukurydzianej. Jeden pieczony filet z kurczaka to 220 kalorii.
Składniki:

2 łyżki chudego mleka
2 łyżki ostrej musztardy
60g chudej tartej goudy
3 łyżki mąki
mały pęczek szczypiorku
4 średnie piersi z kurczaka
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzej do temperatury 200˚C. W miseczce wymieszaj musztardę z mlekiem. W drugiej misce połącz tarty ser, mąkę i szczypiorek.
2. Filety umyj oczyść i lekko rozbij. Posyp z każdej strony solą i pieprzem, a następnie obtocz starannie w musztardzie z mlekiem.
3. Panieruj każdy kawałek kurczaka w mieszance z tartym serem (obtocz mięso z każdej strony). Przełóż filety na blachę do pieczenia i pokryj resztą masy serowo-musztardowej, jeśli została.
4. Filety piecz przez 30-35 min na złocistobrązowy kolor. Podawaj gorące z ulubioną surówką lub na zimno pokrojone w plastry.
Smacznego.
Nasze oceny:

Julka: Super pomysł na kurczaka, nawet dla osób, które nie wyobrażają go sobie bez tłuszczu. Musztarda i szczypiorek bardzo fajnie podkręcają smak. Moja ocena: 10/10.
pyszny pomysł jeszcze takiego nie jadłam
OdpowiedzUsuńGenialne, takiego kurczaka jeszcze nie jadłam, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńEkstra wygląda <3 :)
OdpowiedzUsuńlubię eksperymentować z kurczakiem :) fajna propozycja na obiad :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na kurczaka w innej panierce :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam na szybko z patelni, pyyyycha! Kurczak bardzo soczysty, aż rozpływał się w ustach. Polecam!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł żeby przygotować go na patelni :) cieszymy się, że kurczak smakował. pozdrawiamy
UsuńSkorzystałam z przepisu już kilka razy. Kurczak jest bardzo smaczny :) Dziękuję za inspirację i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń:) ogromnie się cieszymy, że kurczak tak posmakował :) pozdrawiamy serdecznie.
Usuń