Witajcie,
Dzisiaj przychodzimy do Was z lekkim (ale bardzo sycącym daniem), które
bez wyrzeczeń mogą zjeść osoby będące na diecie. Przygotowałyśmy dla
Was pieczone piersi kurczaka w panierce z musztardy i żółtego sera. Może
się wydawać, że żółty ser jest tłusty i kaloryczny, ale używamy go
naprawdę niewiele. Kurczaka upiekłyśmy bez dodatku tłuszczu, a zamiast
jajek do obtoczenia mięsa użyłyśmy musztardy. Jeśli chcecie, możecie zrezygnować z mąki pszennej i użyć kukurydzianej. Jeden pieczony filet z kurczaka to 220 kalorii.
Składniki:
2 łyżki chudego mleka
2 łyżki ostrej musztardy
60g chudej tartej goudy
3 łyżki mąki
mały pęczek szczypiorku
4 średnie piersi z kurczaka
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzej do temperatury 200˚C. W miseczce wymieszaj musztardę z mlekiem. W drugiej misce połącz tarty ser, mąkę i szczypiorek.
2. Filety umyj oczyść i lekko rozbij. Posyp z każdej strony solą i pieprzem, a następnie obtocz starannie w musztardzie z mlekiem.
3. Panieruj każdy kawałek kurczaka w mieszance z tartym serem (obtocz mięso z każdej strony). Przełóż filety na blachę do pieczenia i pokryj resztą masy serowo-musztardowej, jeśli została.
4. Filety piecz przez 30-35 min na złocistobrązowy kolor. Podawaj gorące z ulubioną surówką lub na zimno pokrojone w plastry.
Smacznego.
Nasze oceny:
Basia: Kurczak podczas pieczenia nie wysechł, był soczysty, a panierka z żółtego sera nadała mu chrupkości. Danie bardzo mi smakowało. Znowu dostałam po głowie od rodziny, że nie przyniosłam im nawet kawałka na spróbowanie. Nie mogłyśmy się z Julką oprzeć :D. Moja ocena: 10/10.
Julka: Super pomysł na kurczaka, nawet dla osób, które nie wyobrażają go sobie bez tłuszczu. Musztarda i szczypiorek bardzo fajnie podkręcają smak. Moja ocena: 10/10.
Szukaj przepisu
Wszystkie przepisy
Dziękujemy za odwiedziny :)
Obsługiwane przez usługę Blogger.
Kategorie
Bezglutenowe
(81)
Chleby/bułki
(44)
Ciasta/ciasteczka
(186)
Dania główne
(209)
Desery
(247)
Grill
(22)
Inspiracje/porady
(11)
Koktajle/napoje
(20)
Konkursy
(4)
Kurczak w roli głównej
(51)
Makarony
(31)
Muffinki/babeczki
(50)
Na mieście
(7)
Naleśniki/placki
(52)
Nalewki
(2)
Owsianki/musli
(29)
Pasty/smarowidła
(28)
Pasztety
(4)
Podróże kulinarne
(6)
Przekąski/przystawki
(226)
Przepisy świąteczne
(61)
Przetwory
(15)
Recenzje
(16)
Ryby
(15)
Ryże/kasze
(53)
Sałatki/surówki
(51)
Sosy
(51)
Śniadania
(106)
Tarty
(15)
Torty
(6)
Ulubiony przepis
(16)
Zdrowo/lekko
(223)
Zupy
(46)
pyszny pomysł jeszcze takiego nie jadłam
OdpowiedzUsuńGenialne, takiego kurczaka jeszcze nie jadłam, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńEkstra wygląda <3 :)
OdpowiedzUsuńlubię eksperymentować z kurczakiem :) fajna propozycja na obiad :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na kurczaka w innej panierce :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam na szybko z patelni, pyyyycha! Kurczak bardzo soczysty, aż rozpływał się w ustach. Polecam!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł żeby przygotować go na patelni :) cieszymy się, że kurczak smakował. pozdrawiamy
UsuńSkorzystałam z przepisu już kilka razy. Kurczak jest bardzo smaczny :) Dziękuję za inspirację i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń:) ogromnie się cieszymy, że kurczak tak posmakował :) pozdrawiamy serdecznie.
Usuń