Witajcie:)
Jakiś czas temu były Basi urodziny. Z tej okazji dostała od swoich
najbliższych formę do pieczenia tarty. Następnego
dnia musiałyśmy tę formę wypróbować i upiec w niej naszą pierwszą tartę:D
Wyszła znakomita - na chrupiącym, kokosowym spodzie i z egzotycznym musem. Ciasto nie zawiera mąki i przygotowuje się je bardzo szybko.
Jeśli dacie mu dobrze ostygnąć, wyjdzie z formy bez problemu (nie
pokruszy się). Tarta jest słodka z lekkim, limonkowym aromatem. Została
zjedzona jeszcze tego samego dnia:) Polecamy. Przepis znaleziony bardzo
dawno temu u Anny Olson.
Składniki:
Ciasto:
0,5 szklanki cukru
2 białka
ekstrakt waniliowy
2 szklanki wiórków kokosowych
Mus:
0,5 szklanki rozgniecionego miąższu z mango (weźcie dojrzałe mango)
szklanka sera mascarpone
0,5 szklanki cukru
3 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka otartej skórki z limonki
mango lub inne owoce (u nas banan) do dekoracji
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik to temperatury 135ºC. Przygotuj ciasto: wymieszaj cukier, białka, wiórki kokosowe i łyżeczkę ekstraktu waniliowego (masa będzie dosyć lepiąca). Wyłóż masą formę do tarty i dokładnie wylep brzegi. Wstaw do piekarnika na 35-40 min - powinno się lekko zarumienić. Odstaw ciasto do całkowitego wystygnięcia.
2. Gdy spód ostygnie, wyjmij go z formy (polecamy formę do tarty z wyjmowanym dnem). Przygotuj mus: rozgnieciony miąższ z mango zmiksuj z serkiem mascarpone na prawie gładką masę. Dodaj cukier, sok i skórkę z limonki, cały czas ucieraj, aż masa będzie puszysta.
3. Mus wyłóż na upieczony spód i wyrównaj. Udekoruj tartę owocami i skórką z limonki. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.
Smacznego
Nasze oceny:
Basia: Dla mnie jest to tarta idealna - połączenie smaków słodkiego z kwaśnym sprawdza się znakomicie. Jest to idealny deser urodzinowy. Moja ocena: 10/10!
Julka: Zgadzam się w 100% z tym co napisała Basia ta tarta jest przepyszna! Moja ocena: 10/10!
Tarty są świetne:) smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńFantastyczne... jeju. Szkoda, że u mnie nikt nie lubi kokosa ;) Ani Mama, ani Wojtek :(
OdpowiedzUsuńkokos, mango i banan - pycha!! :)
OdpowiedzUsuń