piątek, 19 lipca 2013

Ciasteczka orkiszowe

Witajcie:)
Dzisiaj zapraszamy Was na pyszne orkiszowe ciasteczka, idealne do herbaty. Lubimy je za to, że są idealnie kruche i przygotowuje się je bardzo szybko. Zawsze robimy ich dużą ilość i przechowujemy później w zamkniętym pojemniku - jednak niezbyt długo, ponieważ nasze rodziny się nimi zajadają i ciastka znikają w ekspresowym tempie. Przepis pochodzi z dobrze Wam znanego bloga Pani Dorotki, jednak zmodyfikowałyśmy go trochę więc dodajemy naszą wersję :)

Składniki (na ok 90 ciastek):

2,5 szklanki mąki orkiszowej razowej
200g masła
1 szklanka brązowego cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
2 łyżeczki aromatu waniliowego



Przygotowanie:
1. Wymieszaj masło z cukrem i ucieraj do uzyskania puszystej, jednolitej masy. Dodaj jajka i wymieszane razem pozostałe składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i aromat waniliowy. Powstałą masę schłódź w lodówce przez godzinę - my przełożyłyśmy masę na folię spożywczą i szczelnie owinęłyśmy.


2. Po upływie godziny, wyjmij ciasto i formuj z niego (odrywając kawałki ciasta) kulki wielkości orzecha włoskiego. Układaj je na blaszce i spłaszczaj łyżką (łyżkę obtaczaj co jakiś czas w mące, dzięki czemu ciasto nie będzie się kleić). 

3. Ciastka piecz w temperaturze 175ºC przez ok 15 minut. Podczas pieczenia każdej partii ciasteczek, pozostała masę chowaj do lodówki. Upieczone ciastka należy studzić na kratce.

Nasze oceny:
 
Rodzice Basi: Są to bardzo smaczne ciasteczka, idealne na podwieczorek. Delikatne i nie za słodkie. Nasza ocena: 9/10.

Julka: Świetny przepis na kruche ciastka. W przepisie oryginalnym ciasteczka były z czekoladą, ale postanowiłyśmy je trochę "odchudzić" co jednak nie sprawiło, że ciastka straciły na smaku :) nadal są pyszne. Moja ocena: 10/10.

2 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter