Witajcie:)
Dzisiaj proponujemy Wam pyszny, lekki deser, który z
powodzeniem może zastąpić śniadanie lub może być podany o każdej porze,
kiedy tylko macie na niego ochotę. Do jego przygotowania potrzebujemy
tylko 3 składników: banany, miód i jogurt (amatorzy bardziej wyskokowych
deserów mogą dodać do niego trochę rumu). Lubimy takie proste, lekkie
smakołyki, ponieważ przygotowuje się je szybko, są pyszne i nie mamy po
nich wyrzutów sumienia. Na końcu posypałyśmy całość mielonym cynamonem,
żeby wzbogacić smak deseru. Przepis pochodzi z książki "Apetyczna panna Dahl" Sophie Dahl.
Składniki (na 2 porcje):
2 banany
1 łyżka miodu
szklanka jogurtu greckiego (lub jogurtu naturalnego)
kilka łyżeczek rumu(opcjonalnie)
łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
1. Rozgrzej górną grzałkę piekarnika do 180/200˚C.
2. Obierz banany i przekrój wzdłuż na połówki. Przełóż je do naczynia żaroodpornego i polej miodem (ewentualnie dodaj do nich odrobinę rumu).
3. Piecz banany przez ok 15 minut, do momentu, aż miód zacznie skwierczeć i lekko się skarmelizuje.
4. W dwóch pucharkach nałóż jogurt grecki, dodaj pokrojone banany - rozgnieć je i wymieszaj z jogurtem, a na koniec posyp cynamonem.
Nasze oceny:
Basia: Pychota! Deser przygotowuje się w ekspresowym tempie, a do tego smakuje bardzo dobrze. Połączenie bananów, miodu, jogurtu i cynamonu sprawdza się według mnie znakomicie. Moja ocena: 10/10.
Julka: Super pomysł na śniadanie, lub przekąskę w ciągu dnia. Jeśli ktoś jest bardziej głodny, można dodać do deseru musli, płatki lub herbatniki. Najlepiej smakuje, gdy wymieszamy wszystko razem, a banana lekko rozgnieciemy. Moja ocena: 10/10.
pieczone banany z jogurtem to pyszny pomysł na śniadanko ;)
OdpowiedzUsuńBajeczne! Coś czuję, że niedługo będę miała takie pycha śniadanie :).
OdpowiedzUsuńWypróbowane - pyyyycha! :) Takie banany z jogurtem posypane cynamonem są świetnym deserem. Ważna informacja dla tych, którzy będą wypróbowywać: banany powinny być dojrzałe (miałam jednego takiego, a drugi był mało dojrzały, w zielonkawej skórce i ten upiekł się bardzo dziwnie - sczerniał i wyszedł twardy i niesmaczny).
OdpowiedzUsuń