niedziela, 21 kwietnia 2013

Bezowe batoniki

Witajcie!
Dzisiaj mamy dla Was połączenie idealne - karmelowy spód, bezową pierzynkę i orzechy włoskie. Batoniki bezowe są bardzo proste w przygotowaniu, a efekt zadowala niejednego wielbiciela słodyczy. Są chrupiące, lekko ciągnące i wprost rozpływają się w ustach. Idealnie pasują do popołudniowej kawy lub herbaty. Warto upiec je wcześniej i przechowywać w zamkniętym pojemniku, ponieważ z czasem nabierają silniejszego aromatu. Przepis zaczerpnięty z książki: "Ciastka, ciasteczka i babeczki".

Składniki:
Na ciasto:
50g masła
175g ciemnego cukru
1 jajko
0,5 łyżeczki esencji waniliowej
50g mąki
szczypta soli
ćwierć łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej


Na polewę:
1 białko
szczypta soli
1 łyżka miodu
120g cukru
orzechy włoskie drobno posiekane

Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 180°C. Natłuść małą foremkę (20cm ×20 cm - my nie miałyśmy kwadratowej, dlatego wzięłyśmy silikonową w kształcie serca).

2. W garnku rozpuść masło i brązowy cukier, doprowadź do wrzenia (nie gotuj) i odstaw do ostygnięcia. 
3. Do ostudzonego masła dodaj jajko i esencję waniliową, wymieszaj. Do masy przesiej mąkę, dodaj sól i gałkę muszkatołową, dokładnie utrzyj. Gotową masę przełóż do foremki, wyrównaj wierzch.

4. Przygotuj bezową polewę: białko ubij z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj miód i cukier, cały czas ubijaj, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Do piany dodaj posiekane orzechy i delikatnie wymieszaj.

5. Wyłóż pianę na wierzch masy znajdującej się w foremce, delikatnie wyrównaj. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 30 min, aż beza się zrumieni. Wyjmij i zostaw do ostygnięcia, następnie pokrój na dowolnej wielkości kawałki.
Smacznego:)

Nasze oceny:
Basia: Bardzo słodkie i chrupiące batoniki. Będą smakowały wielbicielom karmelu i wszystkich słodkości. Moja ocena: 9/10.

Julka: Idealna słodka przekąska dla osób lubiących bezę. Duży plus za chrupiące orzechy :) Moja ocena: 9/10.

Prześlij komentarz

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter