Witajcie :) Od niedawna mamy postanowienie, żeby wprowadzić do naszego menu więcej
przepisów z kaszą. Jednym z nich jest puree z kalafiora i kaszy
jaglanej. Jako, że żadna z nas nie ma dużego doświadczenia w
przygotowywaniu kaszy jaglanej postawiłyśmy właśnie na nią. Wybrałyśmy
przepis na kaszę jaglaną z kalafiorem i cebulą z książki „Lekka kuchnia
polska”. Przedstawiamy Wam ten przepis, bo koniec końców puree było
całkiem niezłe - np. jako dodatek do obiadu. Jednak polecamy zmniejszyć
proporcje, bo z takiej ilości, którą otrzymałyśmy z podanych w książce
proporcji –najadłaby się tym wielopokoleniowa rodzina :) Niemniej jednak zachęcamy do wypróbowania przepisu na puree, zwłaszcza jeśli lubicie kalafiora.
Składniki (na duży garnek puree):
1 szklanka kaszy jaglanej
1 średni kalafior
2 cebule
3 szklanki wody
Olej
przyprawy: sól, pieprz, ostra suszona papryka
opcjonalnie: szczypiorek
Przygotowanie:
1. W garnku o grubym dnie podsmaż na niewielkiej ilości oleju, pokrojoną w kostkę cebulę. W międzyczasie obierz kalafiora, przepłucz go zimną wodą i porozdzielaj na różyczki.
2. Gdy cebula się zeszkli dodaj do niej surowe różyczki kalafiora. Wsyp kaszę i zalej wodą, tak by praktycznie zakrywała całego kalafiora. Osól i gotuj przez ok. 30 minut.
3. W momencie gdy kalafior będzie już miękki, a większość wody zostanie wchłonięta przez kaszę, wyłącz gaz, odlej nadmiar wody i rozgnieć całość na puree. Skosztuj i dopraw według uznania. Nam puree smakowało najbardziej ze świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Nasze oceny:
Basia: Fajny pomysł na urozmaicenie obiadu. Puree pasuje idealnie do mięsa, ale jeśli chcecie je jeść samo, polecam dodać więcej aromatycznych przypraw. Moja ocena: 7/10.
Julka: Jako dodatek do pikantnego kurczaka nasze puree sprawdziło się idealnie. Następnym razem dodałabym mniej kalafiora i więcej świeżych ziół. Moja ocena: 7/10.
Bardzo ciekawa propozycja, uwielbiam kaszę jaglaną ;)
OdpowiedzUsuńInteresujący przepis! Nigdy nie nie spotkałam z takim zestawieniem.
OdpowiedzUsuńfajne :), a ja bardzo lubię jaglaną :)
OdpowiedzUsuńwiecie co? sama bym nigdy na to nie wpadła, a szkoda bo zapowiada się bardzo ciekawie!:)
OdpowiedzUsuńnie byłyśmy do końca przekonane tego przepisu, ale puree wyszło naprawdę smaczne :)
UsuńUwielbiam kalafior, więc to puree musi być pyszne. :)
OdpowiedzUsuńpuree z kaszy? Zaskakujące, ale, kurka! podoba mi się! :D
OdpowiedzUsuńZapiszę i zrobię na pewno :)
:) czekamy na opinie, tylko dopraw dobrze, żeby nie było mdłe :)
Usuńbardzo ciekawa propozycja do obiady zamiast ziemniaków :) na pewno do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny i bardzo smaczny pomysł :D Do wypróbowania :D
OdpowiedzUsuńRzeczywiście fajny pomysł! Muszę koniecznie wypróbować! Kalafior z kaszą to super połączenie.Ostatnio zrobiłam kalafior z kaszą gryczaną http://codojedzenia.pl/salatka-z-kalafiorem-kasza-gryczana-i-chevre/
OdpowiedzUsuńpolecamy i pozdrawiamy :)
UsuńCiekawy pomysł, pierwszy raz spotykam się z takim przepisem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kaszę jaglaną :) Przepis bardzo m się podoba :)
OdpowiedzUsuńKasza jaglana jest wyśmienita i można poszaleć kulinarnie z tym składnikiem.
OdpowiedzUsuńJak to fajnie,że młodzież nie napycha się plastikowym żarełkiem ulicznym.
Myślę ,że w postaci przez Was proponowanej , to dobra alternatywa zamiast frytek
czy puree ziemniaczanego.
Nie jadłam takiego puree, ale musi cudownie smakować :P
OdpowiedzUsuńCiekawie dobrałyście składniki, to musi być świetny dodatek do mięs i sałatek : ))
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja, na pewno powtórzę po Was:-) Zapisuję do zrobienia:-)
OdpowiedzUsuńMacie świetne pomysły:)
OdpowiedzUsuńU mnie dzisiaj na stole takie puree będzie razem z pieczonym kurczakiem! Dzięki na przepis :D
OdpowiedzUsuń[ www.lightlife.blog.pl ]
Bardzo fajne puree, ciekawa jestem smaku i połączenia kalafiora z kaszą :)
OdpowiedzUsuńvg647gika
OdpowiedzUsuńgolden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet