wtorek, 12 lipca 2022

Domowe zapiekanki z salami

 

Macie już dość tradycyjnych kanapek? Znudziły Wam się bułki z szynką i serem? 
Jeśli tak, to zdecydowanie polecam zapiekanki na ciepło. Przygotujecie je bardzo szybko i gwarantuję, że będą wszystkim smakowały.
A może macie ochotę odchudzić trochę zapiekanki? Zrezygnujcie wtedy z salami i wykorzystajcie chleb (lub bułkę) razowy- bardzo fajnie smakuje - polecam.
I nie zapomnijcie o warzywach - można wykorzystać każde ulubione. A gotowe zapiekanki posypać kiełkami, miksem sałat lub szczypiorkiem. 

Jakie są Wasze ulubione dodatki do zapiekanek? 
 
Składniki:
  • 4 kromki pieczywa/ 2 bagietki - mogą być czerstwe
  • plasterki salami - po 4 szt. na kromkę
  • 1 mała cebula
  • tarty żółty ser - po garstce na kromkę
  • masło
  • słodka papryka (przyprawa)
  • oregano
  • ulubione sosy lub ketchup
  • opcjonalnie rukola/roszponka na wierzch

Przygotowanie: 

Cebulę pokrój w piórka, ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Pieczywo razowe lub bagietki przekrojone na pół posmaruj cienką warstwą masła, na każdej kromce ułóż warstwę cebuli, po 4 plasterki salami.
Całość posyp warstwą sera żółtego, czerwoną słodką papryką i oregano.
Zapiekanki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj ok. 10 minut, aż ser się dokładnie rozpuści, a pieczywo stanie się chrupiące.
Grzanki podawaj na gorąco z ketchupem lub ulubionymi sosami.  
 

 


6 komentarzy:

  1. Zapiekanki prezentują się bajecznie smacznie!
    Prawdziwe niebo dla oka i podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie, są proste i smakują wszystkim!

      Usuń
  2. Bardzo ciekawe danie musze spróbować w swojej kuchni. Wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter