piątek, 12 listopada 2021

Pieczona owsianka marchewkowa

Owsianka która smakuje jak ciasto marchewkowe! Naprawdę! Jest kremowa, słodka i aromatyczna. Wykonacie ją raz dwa, a i składników potrzeba niewiele. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać, czy lepiej smakuje na ciepło, czy zimno...bo ja nie mogę się zdecydować 😁☕ Polecam na śniadanie albo na deser.

 

Składniki: 

  • 3 marchewki
  • 120g płatków owsianych
  • 2 łyżki rodzynek (możesz zastąpić żurawiną lub orzechami) 
  • 3 łyżki miodu (lub mniej jeśli chcesz żeby owsianka była mniej słodka)
  • 300ml napoju owsianego lub mleka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
     

Przygotowanie:

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wsyp do niej płatki owsiane i rodzynki. Dodaj miód i wszystkie przyprawy. Na koniec wlej mleko (napój roślinny). Wszystko wymieszaj. Odstaw na 30 min żeby płatki zmiękły i smaki się połączyły. Przełóż do naczynia do zapiekania. Może być jedna foremka (u mnie kwadratowa o boku 20cm) lub mniejsze kokilki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz ok 30 min. Owsianka się zarumieni, płyn się wchłonie a brzegi zaczną lekko odstawać od formy.
🥕Pamiętaj, że to nie jest ciasto więc konsystencja gęstej, kremowej owsianki jest jak najbardziej ok. Po wystudzeniu da się kroić. Można podawać od razu, na gorąco. Smacznego.




4 komentarze:

  1. Świetny pomysł :) jadłam już pieczoną owsiankę z jabłkiem i z bananem, marchewkowa bardzo mnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter