piątek, 7 maja 2021

Bułeczki drożdżowe z pesto


Bułeczki drożdżowe z pesto z suszonych pomidorów smakują jak pizza 🍕 Jeden składnik wystarczył, by odmienić smak ciasta drożdżowego. Do tego trochę żółtego sera, bazylia i nic więcej nie potrzeba. Bułeczki łatwo się odrywa. Im mniejsze kawałki pokroisz, tym będziesz mieć więcej bułeczek na jeden kęs. Można je wykorzystać jako dodatek do grilla, zamiast pieczywa. Sprawdzą się też jako przekąska do piwa. Albo po prostu na śniadanie.

Jeśli nie masz w domu pesto, posmaruj ciasto ulubionym sosem, czy keczupem.

 

Składniki:

  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki mąki (ja użyłam 1,5 szklanki, ale przygotuj na wypadek więcej)
  • 1 łyżka oliwy
  • pesto @pontiofficial czerwone, zielone lub inny sos, keczup
  • tarty żółty ser
  • opcjonalnie świeża bazylia

Przygotowanie: 

Zacznij od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże wymieszaj w ciepłej wodzie (uważaj, żeby nie była wrząca), dodaj 1 łyżkę mąki, wymieszaj i odstaw na 5 min. 


Do miski wsyp 1,5 szklanki mąki, sól, wlej oliwę i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto mikserem lub dłońmi. Jeśli ciasto będzie się kruszyć i nie da się zlepić, dodaj odrobinę ciepłej wody. Natomiast jeśli ciasto będzie się bardzo lepiło do dłoni i nie da się uformować kuli, podsypuj je mąką. Ciasto powinno być elastyczne, miękkie i błyszczące. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 40 min. 

 

Po tym czasie ciasto ponownie wyrób. Rozwałkuj na prostokąt. Rozsmaruj pesto po całej powierzchni ciasta. Ją wykorzystałam pół słoiczka. Pamiętaj, że pesto jest tłuste, dlatego posmaruj cienką warstwę. Na pesto wysyp tarty żółty ser (ilość według uznania). Jeśli masz i lubisz, możesz dodać kilka listków bazylii. 


Zwiń ciasto zaczynając od długiego brzegu, dosyć ciasno. Następnie pokrój je na kawałki. Im mniejsze kawałki, tym więcej bułeczek. Układaj bułeczki obok siebie (dosyć blisko) w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 min w 180 stopniach.  


 

10 komentarzy:

  1. moja siostra robi taki chlebek rwany z masłem czosnkowym. Uwielbiam takie opcje :) <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ps. obserwuję <3

      Usuń
    2. Z masłem czosnkowym tez musi smakować świetnie :) Dziękuję ;):*

      Usuń
  2. Pyszna propozycja, nie wiem czemu ciągle piekę z cynamonem na słodko :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Super :) Uwielbiam ciasto drożdżowe, chociaż wytrawne robię niezbyt często :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować, może zagości u Ciebie na dłużej :)

      Usuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter