niedziela, 14 lutego 2021

Omlet z cukinią i marchewką

Dobrym pomysłem na przemycenie warzyw w posiłku jest ich starcie na tarce. Cukinia lub marchewka dodane do placków, naleśników, czy omleta są praktycznie niewyczuwalne, dodają koloru i zwiększają objętość dania. Dzięki temu można ich zjeść więcej niż placuszków z samej mąki, mleka i jajek. Dzisiaj mam dla Was przepis na omlet z tartych warzyw. Pożywny, puszysty i bardzo smaczny. Dla podkręcenia smaku dodałam suszone pomidory i zioła. Polecam. 

 

Składniki:

  • pół cukinii
  • 2 małe marchewki
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 3 suszone pomidory
  • sól, pieprz, majeranek, słodka mielona papryka

Przygotowanie:

Cukinię (umytą, ze skórą) marchewkę (obraną i umytą) zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Poczekaj chwilę i odciśnij nadmiar wody z cukinii. Cebulkę pokrój w kostkę, pomidory w plasterki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, podsmaż cebulę na złoty kolor. Następnie dodaj tartą marchew i cukinię, lekko posól. Smaż kilka minut, aż warzywa zmiękną, po czym dodaj pokrojone suszone pomidory.

W miseczce roztrzep jajka, dodaj łyżkę wody, sól, pieprz, pół łyżeczki słodkiej papryki i pół łyżeczki majeranku. Miękkie warzywa zalej masą jajeczną, lekko wymieszaj na patelni, żeby jajka rozprowadziły się równomiernie. Smaż omlet ok. 3 minuty, aż spód się zarumieni i przestanie przywierać do patelni.

Odwróć omlet na drugą stronę. Ja zazwyczaj przykrywam patelnię talerzem, i odwracam ją do góry nogami. Omlet zostaje na talerzu. Następnie delikatnie zsuwam go na patelnię i smażę 3 min. Gdy jajka się zetną, a obie strony zarumienią, przełóż omlet na talerz i podawaj.  

 



3 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter