środa, 19 sierpnia 2020

Ciasto ze śliwkami bez cukru i jajek (puszyste i pyszne)

Ciasto ze śliwkami - wilgotne, puszyste i lekko kwaskowe od owoców. Podane z lodami będzie idealne w upalne dni. Przygotujecie je szybko, bez miksera i brudzenia wielu naczyń. Wybrałam śliwki, bo akurat miałam je w domu, ale spokojnie można wykorzystać maliny, brzoskwinie albo borówki. Spróbujcie koniecznie.


Składniki:
  • 10-12 śliwek + 2 łyżki mąki
  • 2/3 szklanki napoju owsianego (lub mleka)
  • 1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru)
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1 rozgnieciony banan
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli


Przygotowanie:

Śliwki umyj, przekrój na pół wyjmij pestki. Przełóż je do miski i posyp 2 łyżkami mąki. Dzięki temu śliwki nie opadną na dno ciasta. 

W misce wymieszaj napój owsiany, ksylitol, olej, rozgniecionego banana, ekstrakt waniliowy. W innym naczyniu wymieszaj mąki, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon i sól. 

Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj widelcem, trzepaczką lub łyżką. Na koniec dodaj śliwki i przemieszaj delikatnie. 

Wylej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Moja tortownica ma średnicę 18 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz przez 40 min. Do suchego patyczka. Podawaj po wystudzeniu.

 

Prześlij komentarz

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter