Składniki:
- 10-12 śliwek + 2 łyżki mąki
- 2/3 szklanki napoju owsianego (lub mleka)
- 1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru)
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 1 rozgnieciony banan
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
Śliwki umyj, przekrój na pół wyjmij pestki. Przełóż je do miski i posyp
2 łyżkami mąki. Dzięki temu śliwki nie opadną na dno ciasta.
W misce wymieszaj napój owsiany, ksylitol, olej, rozgniecionego banana, ekstrakt waniliowy. W innym naczyniu wymieszaj mąki, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj widelcem, trzepaczką lub łyżką. Na koniec dodaj śliwki i przemieszaj delikatnie.
Wylej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Moja tortownica ma średnicę 18 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz przez 40 min. Do suchego patyczka. Podawaj po wystudzeniu.
Prześlij komentarz