Gulasz z jagnięciny - gotowany w bulionie, czerwonym winie i pomidorach, z dodatkiem suszonych śliwek. To typowo jesienne, jednogarnkowe danie, które robi się samo. Jest w prawdzie czasochłonne, ale smak gulaszu rekompensuje długie czekanie. Jagnięcina jest miękka i delikatna, a sos wyrazisty, z posmakiem wędzonki i korzennych przypraw. Jestem przekonana, że jeszcze nie raz ta potrawa zagości na naszym stole. Przepis inspirowany gulaszem z bloga Kwestia Smaku.
Składniki:
500g jagnięciny na gulasz
125g boczku
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
oliwa z oliwek
szklanka (250ml) czerwonego wytrawnego wina
szklanka (250ml) bulionu warzywnego
1 puszka krojonych pomidorów
5-6 suszonych pomidorów (suchych, bez zalewy)
5-6 suszonych śliwek
sól, pieprz
szczypta cynamonu
2 goździki
szczypta ostrej papryki
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżki cukru
Przygotowanie:
1. Boczek, cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Do dużego garnka wlej odrobinę oliwy, po chwili wyłóż boczek, czosnek i cebulę. Smaż 5 minut, cały czas mieszając. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w plasterki - dodaj do garnka.
2. Po około 5 minutach, wlej do warzyw czerwone wino, bulion i pomidory z puszki. Wymieszaj, a następnie wsyp do garnka przyprawy: cynamon, goździki, ostrą paprykę, suszony rozmaryn, tymianek i cukier. Następnie dodaj do sosu pokrojone suszone pomidory i śliwki.
3. Do gotującego się wywaru dodaj jagnięcinę (jeśli jest w jednym kawałku, pokrój mięso w kostkę). Zagotuj całość, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką. Duś gulasz przez 1,5 godziny, do miękkości mięsa. Po tym czasie spróbuj sos i jeśli potrzeba, dopraw solą i pieprzem.
4. Podawaj gulasz z ziemniakami, makaronem lub ulubionymi dodatkami.
w niedzielę miałam na obiad jagnięce kotleciki, chętnie zrobię taki gulasz:)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja obiadowa :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna propozycja :) Takie dania bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńpyszna wersja gulaszu :) ja w weekend jadłam wołowy z marchewką i grzybami leśnymi :)
OdpowiedzUsuńLubię jagnięcinę, ale sama jeszcze nigdy nie podjęłam się jej przyrządzenia. Podobnie jest z owocami morza.
OdpowiedzUsuń