Kiedyś pisałam Wam o tym, że gofry kojarzą mi się z wakacjami nad morzem, z bitą śmietaną, owocami i różnokolorowymi posypkami. Przepis na takie klasyczne, pszenne gofry "z budki" znajdziecie tutaj (klik). Jak wiecie lubię eksperymentować w kuchni i zmieniać (odchudzać) przepisy. Dlatego dzisiaj przygotowałam dla Was gofry zdrowsze, lżejsze i bezglutenowe, nadające się dla osób będących na diecie lub dla alergików. Mają mniej cukru, ale smakują równie dobrze, są lekkie i chrupiące jak ich tradycyjna wersja. Smacznego.
Składniki (na 8 gofrów):
2 jajka
50g skrobi ziemniaczanej
150g mąki jaglanej
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
70g oleju kokosowego
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki miodu
200ml mleka
Przygotowanie:
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z miodem i rozpuszczonym (i ostudzonym) olejem kokosowym. W drugim naczyniu wymieszaj mąkę jaglaną, skrobię i proszek do pieczenia.
Wmieszaj mąki do masy jajecznej, dodaj siemię lniane i wymieszaj. Stopniowo dodawaj mleko. Gdy składniki się połączą, delikatnie wmieszaj w masę pianę z białek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej, ale płynnej śmietany. Jeśli będzie za gęste, dodaj jeszcze odrobinę mleka.
Nagrzej gofrownicę, wysmaruj ją odrobiną oleju kokosowego. Nakładaj ciasto łyżką - ilość ciasta i czas pieczenia zależy od
gofrownicy. Ja nakładałam trzy płaskie łyżki na gofra i piekłam przez 4 minuty. Gofry będą gotowe, gdy z obu stron będą miały
złoty kolor.
na każde gofry zawsze mam ochotę:)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają, a że gofry uwielbiam to się skusze na Twoją propozycję :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie. Odstawiłam gluten ze względów zdrowotnych i już myślałam, że będę musiała oddać mojego dezala siostrze, a tu okazuje się, że można zrobić gofry w wersji bezglutenowej. Super, dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńDaj znać, czy smakowały :)
Usuńmniam :) gofry robię na przeróżne sposoby :)
OdpowiedzUsuńmmm uwielbiam gofry, jestem ciekawa tej wersji :-)
OdpowiedzUsuń