Brownie to według nas idealne ciasto czekoladowe. Wilgotne, miękkie w środku, o intensywnym czekoladowym smaku. Ciężko przejść obok niego obojętnie. Jest to jednak ciężkie ciasto, a pokusa jest duża. Jak wiecie lubimy odchudzać desery i wypieki, dlatego dzisiaj zapraszamy Was na brownie z cukinii - z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, oleju kokosowego, kakao i gorzkiej czekolady. W smaku niczym nie ustępuje tradycyjnej wersji ciasta, a jest lżejsze i zdrowsze. Inspirację znalazłyśmy na blogu Codziennie fit.
1 duża cukinia
7 łyżek oleju kokosowego
1 jajko
0,5 szklanki ksylitolu
0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/3 szklanki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 paski gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Cukinię umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach (nie obieraj ze skóry), odstaw na chwilę, a następnie odciśnij nadmiar wody. Olej kokosowy rozpuść w rondelku, wystudź. Gdy olej będzie chłodny, dodaj go do startej cukinii razem z jajkiem i ksylitolem. Wymieszaj.
Do masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao oraz czekoladę startą na tarce. Mieszaj do połączenia składników. Ciasto będzie gęste i lepiące.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 35-45 min. Piecz do tzw. suchego patyczka. Wyłącz piekarnik i zostaw ciasto do wystudzenia.
nie sposób się nie skusić:)
OdpowiedzUsuńPiękna konsystencja :)
OdpowiedzUsuńech, pycha!
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho dziewczyny :-)
OdpowiedzUsuńCzekoladowe i zdrowe, czyli najlepsze połączenie :D
OdpowiedzUsuńTo już wiem jakie ciasto upiekę latem. :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto :) Jest mega pyszne :)
OdpowiedzUsuńz cukinii robię zdrowe muffinki, ale brownie również mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńjuż nie moge sie doczekać swojej cukinii:)
OdpowiedzUsuńfajny przepis
Wypróbuję ten przepis :) A do zdrowej kuchni u nas włączyliśmy na stałe zdrową wodę, nie tą kupowaną w sklepie ale zainwestowaliśmy w filtr do wody założony pod zlewem - u nas w mieście jeśli chcemy mieć zdrową wodę to albo ze sklepu albo z własnego filtra.
OdpowiedzUsuńZrobiłam Wasze brownie :) Wyszło dobre, ale osobiście wprowadziłabym małe zmiany: piec 40-50 minut (zamiast 30-40), dodać szczyptę soli (a nie łyżeczkę)
OdpowiedzUsuńSól poprawiona, nie zauważyłam wcześniej błędu, dziękuję :)
Usuńwitam, zrobilam to ciasto wg przepisu i wyszlo mega słone... czy zamiast łyżeczki soli nie powinna być szczypta? w ogole z ciekawosci , po co sól w tym ciescie?
OdpowiedzUsuńOczywiście szczypta, nie zauważyłam błędu, już poprawiam. Dziękuję za zwrócenie uwagi. :)
UsuńSól wydobywa z potraw bogatszy smak, zwłaszcza z tych, z dodatkiem czekolady, czy kakao :)