Amarantus ekspandowany (tzw. popping), to produkt bezglutenowy, który zawiera duże ilości białka i żelaza. Podobny jest do ryżu preparowanego, ale ma orzechowy posmak i więcej właściwości odżywczych. Amarantus świetnie sprawdza się jako dodatek do owsianek, sałatek, ale też do słodkich przekąsek. Szyszki z amarantusa to nasza kolejna wariacja na temat lekkich deserów, które można jeść bez wyrzeczeń. Powstały spontanicznie, z połączenia gorzkiej czekolady, masła orzechowego i miodu. Jeśli kulki z amarantusa Wam posmakują, spróbujcie też naszych batoników (klik).
Składniki:
100g gorzkiej czekolady (lub mlecznej, jeśli wolisz słodsze desery)
2 szklanki amarantusa ekspandowanego
2 szklanki amarantusa ekspandowanego
130g masła orzechowego
łyżeczka cynamonu
2 łyżki miodu
łyżeczka cynamonu
2 łyżki miodu
1/4 szklanki przegotowanej wody (może być mineralna)
Przygotowanie:
Czekoladę drobno posiekaj. Do miski wsyp amarantus, dodaj czekoladę, masło orzechowe, cynamon i miód. Wymieszaj. Dodawaj po łyżce wody, aż masa stanie się kleista i zwarta. Formuj dłońmi małe kulki. Przechowuj w lodówce.
kojarzy mi się z deserem z dzieciństwa ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam akie uzdrowione wersje :)
OdpowiedzUsuńzalega u mnie w szafie, także dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy amarantusa a szyszki z niego to dużo lepszy pomysł niż te tradycyjne :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńpodobają mi się :) i jeszcze można jeść bez większych wyrzeczeń :)
OdpowiedzUsuńAmarantus jest bardzo zdrowy :) Lubię go dodawać :) Z prozdrowotnych dodatków w moim gotowaniu używam wody z filtra redox fitaqua - woda ta wspomaga zdrowie, wzmacniając organizm na poziomie komórkowym.
OdpowiedzUsuń