poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Granola zapiekana z owocami

Mało się dzieje ostatnio na blogu - wybaczcie nam Kochani, ale mamy urlop i jesteśmy w rozjazdach. Pod koniec sierpnia wracamy i pełną parą zabieramy się za nadrabianie zaległości w blogosferze. :)  Tymczasem jednak, żeby nie zostawiać Was z niczym, proponujemy Wam pyszną, zapiekaną, domową granolę z owocami. Jest to wersja ekspresowa - granolę przygotujecie na patelni w 5 minut - nie żartujemy. Później trzeba chwilę zaczekać, gdy całość będzie się zapiekać. Polecamy Wam tę wersję granoli na śniadanie lub jako fit deser :) Przepis podpatrzony w książce "Pysznie bez glutenu".

Składniki:

5 łyżek płatków owsianych
2 łyżki orzechów (włoskie, migdały, nerkowca, jakie lubicie)
łyżeczka siemienia lnianego
łyżeczka sezamu
łyżeczka nasion słonecznika lub chia
łyżka miodu
2 łyżki masła
szczypta cynamonu i kardamonu
1/2 szklanki jagód/borówek (u nas borówki)
1/2 szklanki malin/truskawek (u nas mrożone truskawki)

Przygotowanie:

1. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, wrzuć do niego płatki owsiane, posiekane orzechy, siemię, sezam i nasiona. Cały czas mieszając smaż mieszankę przez ok 5 min. Po tym czasie dodaj miód, cynamon i kardamon, wymieszaj i zdejmij z ognia. 



2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170ºC. Do naczynia żaroodpornego lub kilku mniejszych wrzuć owoce, posyp je granolą, na wierzchu ponownie ułóż owoce. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Podawaj gorące, polane miodem lub z lodami.

Nasza ocena:

Basia: Już sama granola jest przepyszna  (zrobiłam więcej i będę ją jadła z jogurtem), a zapieczona z owocami smakuje wyśmienicie :) Moja ocena: 10/10.



7 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter