środa, 18 maja 2016

Warzywne fit burgery z soczewicy



Czy jest tu ktoś kto nie kocha burgerów? My nie możemy się oprzeć, zwłaszcza tym domowym, bo przygotowywanie ich sprawia nam dużą przyjemność. Uwielbiamy je za różnorodność smaków - za każdym razem można wykombinować coś innego - od kotletów po dodatki. Na naszym blogu możecie już znaleźć 
Tym razem postawiłyśmy na wersję bezmięsną, pełną zdrowych składników. Burgery z czerwonej soczewicy są przepyszne i nawet osoby, które nie wyobrażają sobie hamburgera bez mięsa jadły je z ochotą. Przepis znalazłyśmy na bardzo inspirującym blogu Anulli Fabryka Pomysłow, na który serdecznie zapraszamy. :) Bo kto powiedział, że burgery nie mogą być fit? :>

Składniki (na 7-9 burgerów):

szklanka czerwonej soczewicy
2 średnie marchewki (lub jedna duża)
mała cebula
ząbek czosnku
pół pęczka natki pietruszki
bułka tarta (lub zmielone płatki owsiane)
1 jajko
sól, pieprz, ostra mielona papryka, oregano

Przygotowanie:

1. Soczewicę przepłucz pod zimną wodą. Przełóż ją do garnka, wlej wodę (tak żeby poziom wody wystawał trochę ponad soczewicę) i gotuj na małym ogniu do miękkości, co jakiś czas mieszając żeby soczewica się nie przypaliła. Czas gotowania może być różny, w zależności od soczewicy - najlepiej kierować się instrukcją na opakowaniu. Nam zajęło to 15-20 minut. Odcedź ugotowaną soczewicę, zblenduj na gładką masę i zostaw do wystudzenia.


2. Marchewkę obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości, odcedź i zblenduj na gładką masę. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oliwie. Gdy cebula będzie szklista, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, przesmaż całość jeszcze przez chwilę i zdejmij z ognia.

3. Do miski przełóż masę z soczewicy i marchewki, dodaj podsmażone cebulę i czosnek, posiekaną natkę pietruszki, jajko, sól, pieprz, paprykę i oregano. Całość wymieszaj do połączenia składników. Masa będzie dosyć rzadka, dlatego zacznij stopniowo dodawać bułkę tartą (lub płatki owsiane), mieszaj wszystko do uzyskania dosyć zwartej konsystencji (mniej więcej jak na kotlety mielone). U nas wyszło 1/2 szklanki bułki tartej. Spróbuj, czy masa jest wystarczająco doprawiona.

4. Formuj w dłoniach burgery (jeśli będą się kleiły do dłoni, zmocz dłonie wodą), lekko je spłaszcz. Na patelni rozgrzej oliwę, smaż burgery z obu stron na złoty kolor. Podawaj z pełnoziarnistymi bułkami i ulubionymi dodatkami  - np. z sałatą, pomidorem, ogórkiem i sosami.


Nasze oceny:

Basia: Robiłam te burgery już 2 razy i ciągle mi mało. Świetnie smakują z bułką, ale też  z dodatkiem sałatki, odgrzane na drugi dzień. Takie warzywne burgery to ostatnio mój ulubiony rodzaj. Moja ocena: 10/10.

Julka: Czerwona soczewica już nie raz sprawiła, że danie wegetariańskie naprawdę mi smakowało. Tym razem nie był inaczej - hamburgery z soczewicy są pyszne, najlepiej podawać je z ogórkiem kiszonym. Moja ocena: 9/10.


11 komentarzy:

  1. cieszę się, że Was zainspirowałam i smakowały :) te burgery są świetne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest super, a burgery pyszne :) Dziękujemy :)

      Usuń
  2. ale wspaniale wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jajko mozna było pominąć i byłyby wegańskie :) Co nie zmienia faktu, że wygladają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie burgery są jednymi z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Haha a u nas niebawem pojawią się burgery na słodko! :D
    Wasze też wyglądają super :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter