czwartek, 27 sierpnia 2015

Domowe spring rolls


Jesteśmy fankami różnych akcji tematycznych w sklepach, dlatego nie mogłyśmy przejść obojętnie obok tygodnia azjatyckiego, zwłaszcza że ceny były naprawdę atrakcyjne. Kupiłyśmy sporo rzeczy, które wykorzystamy między innymi w dzisiejszym przepisie. Do spring rollsów będzie Wam potrzebny papier ryżowy, drobny makaron chiński (lub w ostateczności polskie nitki), dobry sos chilli (polecamy słodko-pikantny Tao Tao) i warzywa. Pozostałe składniki możecie dowolnie modyfikować. My często dodajemy do spring rollsów także kiełki fasoli mung, kapustę pekińską lub smażone mięso. Robienie spring rollsów to (oprócz świetnej zabawy) także dobry trening przed przygotowaniem sajgonek, przy których ważna jest technika zawijania papieru ryżowego.


Składniki:
12-14 arkuszy papieru ryżowego
80-100g drobnego makaronu (chińskiego lub nitek)
mała puszka groszku
duża marchewka
3 rzodkiewki
pół papryki
sos sojowy
słodko-pikantny sos chili Tao Tao
12-14 listków bazylii



Przygotowanie:
1. Warzywa umyj i obierz. Marchewkę pokrój w drobne słupki lub zetrzyj przy pomocy obieraczki na cienkie plastry. Rzodkiewkę i paprykę pokrój w wąskie słupki. Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu i lekko go przestudź.

2. Przygotuj wszystkie składniki w zasięgu ręki. Każdy arkusz papieru ryżowego namocz przez 5-10 sekund w ciepłej wodzie, a następnie przełóż go na deskę. Na środek nałóż liść bazylii, na niego trochę makaronu, marchewki, groszku, rzodkiewki oraz papryki. Całość polej kilkoma kroplami sosu sojowego i odrobiną sosu Tao Tao. Zawiń spring rollsy tak jak na zdjęciach.

3. Gotowe spring rollsy maczaj w sosie sojowym zmieszanym z słodko-pikantnym sosem Tao Tao i odrobiną soku z cytryny/limonki oraz płaską łyżeczką brązowego cukru.

Nasze oceny:

Basia: Spring rollsy to świetna przekąska - pełna świeżych warzyw, bez smażenia i bez zbędnych kalorii. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to nie ma na co czekać. Moja ocena: 10/10.

Julka: Uwielbiam spring rollsy za to, że w zależności od nastroju można dodać do nich różne składniki. Jest to też fajna opcja na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Moja ocena: 10/10.

7 komentarzy:

  1. Wyglądają mega! Nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię spring rollsy, w wersji obiadowej piekę je bez tłuszczu i jem na ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszły wam świetnie i tak apetycznie wyglądają :D mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam sajgonki !! wyszły Wam wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię, lubię, dla mnie pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zbieram się do zrobienia rollsów już długo i tak jakoś nie mogę się zorganizować. Muszę w końcu zrobić, bo narobiłyście mi smaku :-)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter