sobota, 5 października 2013

Ciasteczka Nigelli na deszczowe dni


Witajcie:)
Jesień to idealny czas na pieczenie ciasteczek, bo pogoda za oknem często nie zachęca do wychodzenia z domu. Ostatnie dni były zimne i deszczowe, dlatego postanowiłyśmy na osłodę upiec kruche, migdałowe ciastka Nigelli. Ciasto na nie łatwo się wyrabia i bez problemu można je rozwałkować po uprzednim schłodzeniu. Zachęcamy Was do wspólnego pieczenia, bo to naprawdę świetna zabawa:) Nie zapomnijcie później udekorować swoich ciasteczek. Przepis pochodzi z książki "Nigella Gryzie"

Składniki (na ok.100 ciastek):
175g miękkiego masła
200g brązowego cukru
2 jajka
1/4 łyżeczki esencji migdałowej
370g mąki (+mąka do posypania blatu)
50g mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli


Przygotowanie:

1. Masło utrzyj mikserem, stopniowo dodając cukier, jajka i esencję migdałową. Miksuj składniki, aż się połączą.

2. W drugim naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, mielone migdały i sól.

3. Do masy maślano-jajecznej stopniowo dodawaj suche składniki, mieszając je delikatnie łyżką lub ręką. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące, by je rozwałkować dodaj więcej mąki.


4. Podziel ciasto na dwie porcje, z każdej uformuj kulę, owiń je folią spożywczą i schowaj do lodówki lub zamrażarki na godzinę.

5. Gdy ciasto już odpocznie w lodówce, wyjmij pierwszą porcję i połóż ją na blacie posypanym mąką. Rozwałkuj ciasto na grubość około pół centymetra. Wycinaj kształty ciastek swoimi ulubionymi foremkami.



6. Wycięte ciasteczka układaj w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piecz w temperaturze 180˚C, przez ok 10-12 minut. Gdy upieczesz już wszystkie ciastka, poczekaj aż wystygną i udekoruj je tak jak lubisz.

Nasze propozycje dekoracji:

  •  lukier cytrynowy - 150g cukru pudru, połącz z dwiema łyżeczkami soku z cytryny i odrobiną wody. Wymieszaj dokładnie, do uzyskania ulubionej konsystencji i polej nim ciasteczka;
  • lukier mascarpone - 5-6 łyżek cukru pudru wymieszaj z 2 łyżkami mascarpone i łyżeczką soku z cytryny (lub pomarańczy) do uzyskania gładkiej masy (nie może być zbyt rzadka, żeby lukier nie spływał z ciastek);
  • polewa czekoladowa;
  • mazaki z kolorowym lukrem - można nimi wyczarować ciekawe wzory, jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość i mieć dużo siły do wyciskania lukru z tubek;
  • posypki do ciastek - my użyłyśmy posypek o różnych kolorach i kształtach;
  • kupny kolorowy lukier - ozdobiłyśmy nim tylko kilka ciastek, ponieważ przeraził nas jego smak i kolor. Tego rodzaju dekoracji zdecydowanie nie polecamy również ze względu na skład: dwutlenek tytanu i błękit brylantowy...
  • ciastka bez żadnych dekoracji też są pyszne, więc jeśli nie chcesz jeść dodatkowych kalorii, możesz śmiało wcinać je same.

Nasze oceny:

Basia: Pyszne kruche ciasteczka. Pieczenie ich to sama przyjemność, a dekorowanie jest fajnym pomysłem na wspólną zabawę z dziećmi. Moja ocena: 9/10.

Julka: Bardzo fajne ciastka, idealne do pieczenia przy brzydkiej pogodzie. Nasze foremki nie były zbyt duże więc wyszło nam ponad 120 ciastek, czyli za jednym zamachem możecie zrobić sobie duże zapasy Moja ocena: 9/10.

9 komentarzy:

  1. Bardzo by mi się przydały ,bo za oknem wyjątkowo deszczowy dzien!

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zrobiłam sobie kawę i takie ciasteczka byłyby idealne do niej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie ciasteczka zawsze piekłam z babcią. w smaku maślane, pyszne! a Twoje bardzo ładnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigella wie, co dobre na jesienne/zimowe wieczory :D
    Fajne Wam wyszły te ciacha, schrupałabym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, Nigella zna sposoby na osłodzenie jesiennych dni:) Dziękujemy i pozdrawiamy:)

      Usuń
  5. Z migdałami, pychota! Lubię mieć zapas takich ciasteczek do pochrupania :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszne sa :). Uwielbiamy je^^

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter