Witajcie :)
Co powiecie na zdrowe i pyszne śniadanie? Proponujemy Wam
domowe musli, które wprost rozpływa się w ustach. Smakuje genialnie z jogurtem,
mlekiem lub po prostu jako przekąska (do pochrupania). Możecie je zabrać ze
sobą do pracy lub szkoły na drugie śniadanie. Musli własnej roboty jest dużo
lepsze niż płatki kupione w sklepie, ponieważ te sklepowe zawierają dużo
większą ilość cukrów i sztucznych dodatków. Spróbujcie, a już nie będziecie
chcieli jeść innego musli. Przepis inspirowany chrupiącą granolą z książki
„Gotuj i chudnij”.
Składniki:
200g płatków owsianych
50g mieszanki ziaren – my dałyśmy
25g słonecznika i 25g dyni
40g posiekanych orzechów – np. włoskich lub migdałów
łyżka oleju
pół łyżeczki aromatu waniliowego
100g płynnego miodu
100g mieszanki suszonych owoców – rodzynki, żurawina, posiekane morele
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 150˚C.
2. Wymieszaj w misce: płatki owsiane, ziarna słonecznika i
dyni oraz posiekane drobno orzechy.
3. W drugim naczyniu połącz olej, aromat waniliowy i miód.
(Zacznij od oleju, wtedy miód nie przylepi się do ścianek naczynia). Wylej mokre składniki na suche i dokładnie wymieszaj.
4. Rozłóż mieszankę równomiernie na blasze pokrytej papierem do pieczenia lub silikonową
matą. Piecz ok. 10-15 minut. Po kwadransie wyjmij blachę z piekarnika, dodaj
suszone owoce, wymieszaj i piecz kolejne 10 minut. Po tym czasie wyjmij z
piekarnika i zostaw do ostygnięcia. Wystudzone musli przechowuj w szczelnie
zamkniętym pojemniku.
Nasze oceny:
Basia: Świetne musli - składniki znakomicie się uzupełniają
i tworzą razem pyszną kombinację smaków. Jestem zachwycona, nie chcę jeść już
żadnych innych płatków. Moja ocena: 10/10.
Julka: Już od dawna chciałam zrobić domowe musli. To nasze wyjątkowo mi smakuje. Moja ocena: 9,5/10.
ALE MAM NA NIE OCHOTĘ! :) Mega, bardzo smaczny przepis :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam musli! Swojego czasu odkryłam, że bosko smakuje z zimnym mlekiem i jadłam je kilka razy dziennie :D. Chyba czas do tego wrócić. Takie domowe musi być bajeczne no i zawsze to lepsza rzecz do przegryzienia niż jakiś baton czy chipsy.
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię to musli po raz n-ty i muszę przyznać, że jest boskie :). Tym razem nie mam, ale zazwyczaj dodaję do swojego domową skórkę pomarańczową w cukrze, bardzo pasuje.
OdpowiedzUsuńczy owoce nie spieką się i nie zeschną (przez co nadzadzą gorzki smak musli) podczas pieczenia? moje pytanie wynika stad, ze w niektórych przepisach na domowe musli czytałąm, ze owoców nie pieczemy, tylko dodajemy po upieczeniu już płatków i innych dodatków(ale nie owoców)?
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie - idę robić ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
ewa
Super przepis:)
OdpowiedzUsuń