czwartek, 11 października 2012

Nalewka aroniowa - najlepsza


Witajcie:)
Jesień daje nam o sobie znać. Dlatego bez wahania stwierdziłyśmy, że przyszedł odpowiedni moment na zrobienie czegoś mocniejszego. Czegoś, co nas rozgrzeje w te jesienno-zimowe wieczory, czegoś, co poprawi nam humor, a także czegoś, co swoim owocowym, słodkim smakiem i pięknym kolorem przypomni nam o lecie. Taka właśnie jest aroniówka, pyszna nalewka, o której (jeśli już się raz spróbowało) bardzo ciężko zapomnieć. Nawet zwolennicy bardziej wytrawnych trunków doceniają jej przenikające się smaki. Receptura pochodzi z rodzinnych zapisków. Polecamy.

Składniki:
1 kg aronii (może być też mrożona)
200 sztuk liści wiśni
3 litry wody
1,5 kg cukru
2 łyżki kwasku cytrynowego
1 litr alkoholu (u nas zawsze 0,5 l spirytusu i 0,5 l wódki)

Przygotowanie:
1. Aronię umyj i razem z liśćmi wiśni włóż do dużego garnka. Zalej 3 litrami wody i postaw na gazie. Gotuj pół godziny, co jakiś czas mieszając. Odcedź powstały sok. Owoce i liście nie będą już potrzebne.


2. Do soku dodaj cukier i kwasek cytrynowy, dobrze wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. 

 3. Gdy sok będzie chłodny, przelej go do naczynia, w którym będziesz przechowywać nalewkę. Dodaj alkohol i wszystko dobrze wymieszaj i zakryj (zakręć) naczynie.

4. Odstaw w zacienione miejsce na około miesiąc. Po tym czasie przelej nalewkę do butelek. (Można ją przefiltrować, lecz nie jest to konieczne).


Nasze oceny:
Basia: Zawsze czekam z niecierpliwością na tę nalewkę. Liście wiśni nadają jej wyjątkowego charakteru. Warto spróbować. Moja ocena 10/10.

Julka: Nalewka z aronii to jedna z moich dwóch ulubionych nalewek. Jej smak jest wspaniały i zwala z nóg wink Moja ocena: 10/10.


6 komentarzy:

  1. Mam pytanie jaką moc ma wasza nalewka?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. około 35-40 %
      pozdrawiamy serdecznie :)

      Usuń
    2. 35-40%? Jak Wy to obliczacie dziewczyny? Kłania się matematyka...
      Załóżmy że wody odparuje tyle co aronia soku puści.
      0,5l 96% + 0,5l 40% = 1l 68%
      1l 68% + 3l wody 0% = 4 l płynu 17%!
      1,5 kg cukru po rozpuszczeniu da objętość załóżmy 1l 0%, czyli 4l 17%+1l 0%=13,6%!
      Droga Basiu i Julo, zwracajcie uwagę na to co piszecie w sieci bo wprowadzacie ludzi w błąd i powtarzają dalej takie nie prawdziwe rzeczy.

      Usuń
    3. Zawsze jak podawałam do degustacji to mówiłam że ma 35-40%. Teraz już wiem czemu (zwłaszcza mężczyźni) mówili że to nie możliwe...

      Usuń
  2. Ja dałem litr spirytusu:) I tylko 1kg cukru bo wolę mniej słodsza:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robie ze spirytusu a moc ustalam poprzez degustacje jest pyszna

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter