Witajcie:)
Jesień daje nam o sobie znać. Dlatego bez wahania stwierdziłyśmy, że przyszedł
odpowiedni moment na zrobienie czegoś mocniejszego. Czegoś, co nas rozgrzeje w
te jesienno-zimowe wieczory, czegoś, co poprawi nam humor, a także czegoś, co
swoim owocowym, słodkim smakiem i pięknym kolorem przypomni nam o lecie. Taka
właśnie jest aroniówka, pyszna nalewka, o której (jeśli już się raz spróbowało)
bardzo ciężko zapomnieć. Nawet zwolennicy bardziej wytrawnych trunków doceniają
jej przenikające się smaki. Receptura pochodzi z rodzinnych zapisków. Polecamy.
Składniki:
1 kg aronii (może być też mrożona)
200 sztuk liści wiśni
1 kg aronii (może być też mrożona)
200 sztuk liści wiśni
3 litry wody
1,5 kg cukru
2 łyżki kwasku cytrynowego
1 litr alkoholu (u nas zawsze 0,5 l spirytusu i 0,5 l wódki)
Przygotowanie:
1. Aronię umyj i razem z liśćmi wiśni włóż do dużego garnka. Zalej 3 litrami wody i postaw na gazie. Gotuj pół godziny, co jakiś czas mieszając. Odcedź powstały sok. Owoce i liście nie będą już potrzebne.
2. Do soku dodaj cukier i kwasek cytrynowy, dobrze wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
3. Gdy sok będzie chłodny, przelej go do naczynia, w którym będziesz przechowywać nalewkę. Dodaj alkohol i wszystko dobrze wymieszaj i zakryj (zakręć) naczynie.
4. Odstaw w zacienione miejsce na około miesiąc. Po tym czasie przelej nalewkę do butelek. (Można ją przefiltrować, lecz nie jest to konieczne).
Nasze oceny:
Basia: Zawsze czekam z niecierpliwością na tę nalewkę. Liście wiśni nadają jej wyjątkowego charakteru. Warto spróbować. Moja ocena 10/10.
Basia: Zawsze czekam z niecierpliwością na tę nalewkę. Liście wiśni nadają jej wyjątkowego charakteru. Warto spróbować. Moja ocena 10/10.
Julka: Nalewka z aronii to jedna z moich dwóch ulubionych nalewek. Jej smak jest wspaniały i zwala z nóg Moja ocena: 10/10.
Mam pytanie jaką moc ma wasza nalewka?:)
OdpowiedzUsuńokoło 35-40 %
Usuńpozdrawiamy serdecznie :)
35-40%? Jak Wy to obliczacie dziewczyny? Kłania się matematyka...
UsuńZałóżmy że wody odparuje tyle co aronia soku puści.
0,5l 96% + 0,5l 40% = 1l 68%
1l 68% + 3l wody 0% = 4 l płynu 17%!
1,5 kg cukru po rozpuszczeniu da objętość załóżmy 1l 0%, czyli 4l 17%+1l 0%=13,6%!
Droga Basiu i Julo, zwracajcie uwagę na to co piszecie w sieci bo wprowadzacie ludzi w błąd i powtarzają dalej takie nie prawdziwe rzeczy.
Zawsze jak podawałam do degustacji to mówiłam że ma 35-40%. Teraz już wiem czemu (zwłaszcza mężczyźni) mówili że to nie możliwe...
UsuńJa dałem litr spirytusu:) I tylko 1kg cukru bo wolę mniej słodsza:)
OdpowiedzUsuńJa robie ze spirytusu a moc ustalam poprzez degustacje jest pyszna
OdpowiedzUsuń