środa, 9 sierpnia 2017

Leczo z ciecierzycą (bez mięsa)



Jaki jest najlepszy obiad latem? Według mojej rodziny jest to leczo - danie które za każdym razem może smakować trochę inaczej, w zależności od tego, jakich dodatków użyjemy. Tym razem (inspirując się przepisem z bloga Jadłonomia) powstała wersja bez mięsa. Zamiast niego w garnku znalazła się ciecierzyca, a dodatek wędzonej papryki sprawił, że potrawa ma "mięsny" aromat. Według mnie leczo najlepiej smakuje następnego dnia, gdy wszystkie smaki się zmieszają i przegryzą.

Składniki:
puszka ciecierzycy
1 cebula
2 czerwone papryki
2 białe papryki
1 kabaczek
puszka pomidorów
olej do smażenia
łyżeczka miodu
łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Cebulę i papryki pokrój w kostkę (wcześniej wytnij z papryk nasiona), ciecierzycę odsącz z zalewy. W dużym garnku rozgrzej trochę oleju, wrzuć cebulę i ciecierzycę, smaż przez 2-3 minuty. Po tym czasie wsyp do garnka przyprawy: słodką, ostrą, wędzoną paprykę i miód (lub syrop z agawy). Wymieszaj, a gdy przyprawy uwolnią aromat, dodaj pokrojone papryki.

2. Kabaczka umyj (nie obieraj), przekrój wzdłuż, a następnie pokrój w półtalarki. Dodaj do garnka z warzywami, wymieszaj i smaż przez 5 minut. Następnie wlej pomidory z puszki, dodaj sól i pieprz. Duś leczo pod przykryciem, do momentu, aż papryki zmiękną - 15-20 minut. Spróbuj i jeśli potrzeba, dopraw do smaku.



9 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter