poniedziałek, 19 czerwca 2017

Botwinka z ziemniakami


W weekend jadłam u mamy botwinkę (przepis na botwinkę mamy znajdziecie tutaj). Jak zawsze była przepyszna i narobiła mi apatytu na więcej. Poszłam na rynek, kupiłam duży pęczek buraczków z botwiną i wzięłam się za gotowanie. Moja wersja tej zupy jest nieco inna - dodałam ziemniaki, ocet zastąpiłam sokiem z cytryny, a śmietanę jogurtem naturalnym.  I wiecie co? Nie mogę się zdecydować, która wersja zupy bardziej mi smakuje. A Wy jak podajecie botwinkę?


Składniki:

1 pęczek młodej botwinki
5 młodych ziemniaków
1 litr bulionu warzywnego
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
mały jogurt naturalny
pół pęczka koperku

Przygotowanie:

1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Botwinę umyj, odetnij liście od buraczków. Buraki obierz i pokrój w kostkę. Gałązki i liście pokrój i przełóż do oddzielnego naczynia niż buraczki.

2. W garnku rozgrzej trochę oliwy i podsmaż ziemniaki, mieszaj, żeby nie przywarły do dna. Po ok. 5 minutach wlej bulion i zagotuj. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dodaj pokrojone buraczki, gotuj kolejne 3-4 minuty i dodaj pokrojone liście i łodygi botwiny. Dopraw całość solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

3. Po kolejnych 5 minutach dodaj do garnka jogurt naturalny -  rozprowadź go w kilku łyżkach zupy, żeby nie było grudek. Gotuj zupę jeszcze kilka minut,  posyp posiekanym koperkiem i podawaj.




10 komentarzy:

  1. u mnie w domu zawsze sie podaje z kartofelkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, a tak dawno już nie jadłam :) Musze nadrobic zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię :) i robię z botwinki różne rzeczy oprócz zupy, np. tartę, roladki z kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubimy botwinkę z maślanką :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z maślanką? Brzmi świetnie, muszę wypróbować.

      Usuń
  5. Wspaniała i zdrowa, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter