wtorek, 31 lipca 2018

Omlet cesarski na słodko

Lubię zaczynać dzień od omletów, są szybkie w przygotowaniu i dostarczają energii na długo. Najczęściej przygotowuję omlety wytrawne, z dużą ilością warzyw, ale dzisiaj będzie mała odmiana. Omlet z borówkami, masłem orzechowym i winogronami, posypany wiórkami kokosowymi. Ładnie wyrósł, był puszysty i sycący. Jutro robię powtórkę ;) Polecam.

Składniki (na 1 omlet):

2 jajka
70g mąki (dowolnej)
100ml mleka (u mnie sojowe)
garść borówek (do omletu)
1,5 łyżki ksylitolu
szczypta soli
garść winogron, borówek (do dekoracji)
*opcjonalnie masło orzechowe, wiórki kokosowe

Przygotowanie:
Żółtka oddziel od białek. Przełóż żółtka do miski, roztrzep widelcem. Dodaj do nich mleko, mąkę, ksylitol. Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj co ciasta. Wymieszaj lekko, do połączenia składników. Dodaj do ciasta garść umytych borówek, wymieszaj.

Na patelni (u mnie do naleśników) rozgrzej trochę oleju kokosowego. Gdy będzie gorący, wylej na patelnię ciasto. Smaż z obu stron do zrumienienia (ok 2-3 minuty z każdej strony). Ja przy przewracaniu omletów pomagam sobie talerzem. Kładę na wierz omleta duży talerz, obracam patelnię do góry nogami, omlet zostaje na patelni. Następnie delikatnie zsuwam omlet ponownie na patelnię i smażę z drugiej strony.

Podawaj od razu posmarowany masłem orzechowym, posypany owocami i wiórkami kokosowymi.


10 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter