wtorek, 28 marca 2017

Placuszki bananowe z mąki gryczanej

Placuszki bananowe to znakomity pomysł na rozpoczęcie dnia. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, dlatego z pewnością zdążycie je usmażyć rano (najlepiej smakują jeszcze ciepłe, prosto z patelni). Warto spróbować, bo placuszki są delikatne, puszyste i sycące. Po takim śniadaniu przez długi czas nie będziecie głodni. Takie placki będą też ciekawym urozmaiceniem dla małych niejadków - nie zawierają cukru, białej mąki, ani sztucznych dodatków. Podajcie je z ulubionymi składnikami lub tak jak my, z pomarańczami i odrobiną syropu klonowego.

wtorek, 21 marca 2017

Krupnik drobiowy z zielonym groszkiem

Krupnik to tradycyjna zupa kuchni polskiej - prosta w przygotowaniu, pożywna i bardzo sycąca. Nasze babcie gotowały ją na żeberkach albo golonce, z dużą ilością przypraw, przez co zupa była treściwa, aromatyczna i rozgrzewająca. Dzisiaj chcemy zaproponować Wam lżejszą wersję krupniku, na mięsie z kurczaka, z dodatkiem zielonego groszku i selera naciowego. Papryczka chilli nadaje zupie ostrości, która dobrze łączy się z delikatnym kurczakiem i kaszą jęczmienną. Spróbujcie koniecznie.

wtorek, 14 marca 2017

Fit ciasto bananowe


Jakiś czas temu zostałyśmy poproszone o przygotowanie ciasta z wykorzystaniem bananów. Po sukcesie chlebka cukiniowego (klik) wiedziałyśmy, że banany również nadadzą się do tego typu wypieków. I tak powstała fit wersja ciasta bananowego, bez dodatku cukru, za to z wykorzystaniem mąki pełnoziarnistej i gryczanej. Ciasto sprawdzi się zarówno na śniadanie (posmarowane twarożkiem, masłem orzechowym), jako przekąska w ciągu dnia lub na podwieczorek. Jest wilgotne, delikatne, a w konsystencji i smaku przypomina słodki chleb.

Jeśli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie bananów zerknijcie na te przepisy:
 - ciasto bananowe czekoladą (klik);
 - odwrócone ciasto bananowe z karmelem (klik);
 - bananowiec na zimno, bez pieczenia (klik).

niedziela, 5 marca 2017

Kurczak na parze, faszerowany warzywami

Pierś kurczaka faszerowana marchewką i selerem naciowym, owinięta szpinakiem, to nasza propozycja na szybki, zdrowy obiad, bez dodatku tłuszczu. Kurczak ugotowany na parze nie jest suchy, jego mięso jest delikatne, a warzywa lekko chrupiące. Roladki można przygotować z większej porcji i przechowywać w lodówce. Świetnie sprawdzą się też na zimno, jako domowa wędlina - tylko pokrójcie je w grube plastry, żeby się nie rozpadły.

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...