piątek, 25 listopada 2016

Papryki faszerowane soczewicą i cukinią

W chłodne dni częściej sięgamy po ciepłe, sycące dania, podawane prosto z piekarnika. Jednym z nich jest papryka faszerowana soczewicą, cukinią i serem feta. Wielu osobom papryki faszerowane kojarzą się typowo z sezonem letnim, ale podane z takim farszem są idealne na długie, jesienne wieczory. Papryki dobrze upieczone są miękkie, ale nie rozpadają się, zachowują swój kształt. Pamiętajcie, żeby je dobrze doprawić, wtedy na pewno nie będą mdłe. Polecamy.

poniedziałek, 21 listopada 2016

Czerwona kapusta duszona w cydrze z orzechami

Czerwona kapusta podnosi odporność, jest pełna witamin, błonnika i ma mało kalorii (pod warunkiem, że nie podacie jej z tłustymi, ciężkostrawnymi dodatkami). Czerwona kapusta kojarzy nam się z jesienią, dlatego właśnie teraz najczęściej ją przygotowujemy. Dzisiejsza propozycja, to kapusta długo duszona w cydrze, z dodatkiem cebuli i orzechów włoskich. Kapusta jest jędrna, ma intensywny kolor i lekko słodki smak. Sprawdzi się świetnie na ciepło, jako dodatek do obiadu lub na zimno, jako samodzielna przekąska. Z kilograma kapusty wychodzi duża porcja, ale nie martwcie się, szybko znika z talerzy.

poniedziałek, 14 listopada 2016

Kulki marchewkowe - pomysł na zdrowy deser

Kulki marchewkowe to nasza propozycja dla osób będących na diecie, aktywnych fizycznie, zwracających uwagę na to, co jedzą oraz dla wszystkich łasuchów, którzy nie boją się warzyw w deserach. Są proste w przygotowaniu, nie zawierają mąki i białego cukru - jedynie łyżkę syropu klonowego, ale możecie z niego zrezygnować. Główny ich składnik to marchewka, do tego słodkie daktyle, rodzynki, orzechy włoskie i gotowe! Taki deser możecie jeść bez wyrzeczeń i dodatkowo da Wam zastrzyk energii.
Przepis znaleziony w "Wielkiej księdze wypieków"

wtorek, 8 listopada 2016

Europejski Dzień zdrowego jedzenia i gotowania


Dzisiaj przypada Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem tego dnia jest promowanie dobrych nawyków żywieniowych, regularnego spożywania posiłków, a także informowanie (szczególnie najmłodszych)
o konsekwencjach niewłaściwej diety. 

sobota, 5 listopada 2016

Schab w aromatycznym sosie z czerwonego wina

Kotlety schabowe to danie ponadczasowe, które znają wszyscy. Same często je przygotowujemy na obiad. Jednak dzisiaj chcemy zachęcić Was, do spróbowania schabu w innej odsłonie - schabu w aromatycznym sosie z czerwonego wina. Sos ma wielowymiarowy smak, dzięki połączeniu smaków: słodkiego, kwaśnego i korzennego. Ale nie bójcie się tego połączenia, ono świetnie komponuje się z mięsem. Taki schab można podać z makaronem, ryżem albo ziemniakami. Przepis z książki "Jakubiak lokalnie".

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...