sobota, 29 października 2016

Cynamonowe pankejki z gruszkami


Witajcie :)
Jesienne weekendy, zwłaszcza te w deszczowe dni powinno się rozpocząć pysznym śniadaniem. Dlatego też przychodzimy Wam z pomocą i proponujemy pyszne cynamonowe pankejki z gruszkami i syropem klonowym. Pankejki są świetnym pomysłem na śniadanie zarówno dla małych jak i dużych łasuchów. Jeśli nie lubicie gruszek zamieńcie je innymi owocami, dodajcie sos czekoladowy lub kolorowe posypki - zróbcie wszystko by rozpocząć dzień z uśmiechem na twarzy :)

poniedziałek, 24 października 2016

Zupa z soczewicy na boczku

W szarobure dni nic tak nie cieszy, jak miska rozgrzewającej zupy. Zupy, którą można szybko przygotować i od razu cieszyć się jej smakiem. Taka właśnie jest zupa z soczewicy z wędzonym boczkiem. W smaku przypomina trochę grochówkę, ale ma lekko orzechowy posmak. Pachnie wędzonką, a do tego rozgrzewa i syci. Dzielimy się z Wami przepisem, a same idziemy po porcję gorącej zupy (lepiej przygotować jej więcej, bo od razu znika z garnka).
Przepis znaleziony w książce Donny Hay "Szybko, świeżo, prosto".

czwartek, 20 października 2016

Hummus klasyczny

 
Przepis na hummus, czyli pastę z ciecierzycy jest bardzo prosty, a zrobienie go trwa tylko chwilę. Podstawowym składnikiem jest ciecierzyca, a obok niej tahini, czyli pasta sezamowa, zrobiona ze zmielonych ziaren sezamu. Tahini możecie kupić w sklepach (najczęściej ze zdrową lub orientalną żywnością) lub zrobić sami z ziaren białego sezamu. Dzisiaj podajemy Wam przepis na klasyczną wersję pasty, naszą ulubioną - pamiętajcie że możecie zmodyfikować ją według własnych upodobań.

poniedziałek, 17 października 2016

Curry z dynią

W sezonie jesiennym często przygotowujemy dania z dynią, która oprócz walorów smakowych, nadaje potrawom intensywnego, żółtego koloru.  Dzisiaj zapraszamy na wegetariańskie curry z dynią, które przyjemnie rozgrzewa, jest pikantne (ale bez przesady) i bardzo aromatyczne. Jest to danie jednogarnkowe i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy później ugotować ryż i można się delektować  smakiem curry w jesienne, chłodne wieczory.
Przepis z bloga Kwestia Smaku.

poniedziałek, 3 października 2016

Warzywny paprykarz

Kto ma ochotę na domowy paprykarz warzywny? :) Jest prosty do zrobienia, nie wymaga wielu składników i smakuje wszystkim. Dodatkowo podczas jego przygotowywania w całym domu rozchodzi się zapach pieczonej papryki. Bo to właśnie papryka pieczona nadaje tej paście wyrazistego smaku. Paprykarz najlepiej smakuje na zimno, ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym. Przepis znaleziony na smakowitym blogu Wegan Nerd.

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...