poniedziałek, 27 czerwca 2016

Ziemniaki zapiekane z cheddarem


Witajcie :)
Dziś mamy danie dla osób, które lubią dobrze i smacznie zjeść nie przejmując się kaloriami ;) Zatem jeśli jesteście na diecie raczej omińcie ten przepis. Nasz propozycja na dzisiejszą kolacją lub późny obiad to młode ziemniaki zapiekane z obłędnym sosem serowym. To po prostu niebo w gębie, zwłaszcza dla miłośników sera cheddar. Tak przygotowane ziemniaki świetnie sprawdzą się jako dodatek do dania głównego, ale same też są przepysznym posiłkiem.
Przepis oryginalny znaleziony w magazynie "GoodFood" 5/2016.

czwartek, 23 czerwca 2016

Pasta z marchewki z suszonymi pomidorami



Lubimy różne smarowidła do kanapek, bo przygotowuje się je szybko, są zdrowe (o ile nie dodamy tony majonezu) i smakują wszystkim. Po paście z czerwonej soczewicy (klik) przyszedł czas na pastę z pieczonej marchewki z czosnkiem i suszonymi pomidorami. To prawdziwa bomba smakowa - słodka, pieczona marchewka, ostrawy czosnek i intensywne pomidory tworzą idealne połączenie. Pasta ma tylko jeden minus, szybko się kończy ;) Przepis Agaty Jędraszczak znaleziony w gazetce sklepu "Biedronka".

czwartek, 16 czerwca 2016

Festiwal Dobrego Smaku 2016



Witajcie :)
Dzisiaj w Łodzi rusza kolejna edycja Festiwalu Dobrego Smaku, na którą serdecznie Was zapraszamy. Jest to jedna z tych atrakcji, której prawdziwy łasuch nie może opuścić. ;) Tym razem hasłem festiwalu są Cztery Strony Świata, czyli kuchnie różnych narodów. We wszystkich restauracjach biorących udział w akcji znajdziecie wspaniałe potrawy z różnych stron świata. Festiwal rozpoczyna się dziś o godzinie 14:00, a kończy w niedzielę o godzinie 18:00. Przez trzy dni możecie spróbować dań głównych, deserów oraz koktajli.
Jeśli jesteście ciekawi, które miejsca biorą udział w festiwalu, a także co możecie zjeść lub wypić, polecamy Wam stronę internetową całego wydarzenia - klik oraz dwa dobrze rozpisane albumy z daniami głównymi - klik oraz deserami i napojami - klik.

poniedziałek, 13 czerwca 2016

Tarta z truskawkami i jogurtem greckim



Witajcie :)
Dziś przygotowałyśmy dla Was obowiązkowe, czerwcowe ciasto czyli tartę z truskawkami. Te słodkie, czerwone owoce można dostać dosłownie wszędzie i należy z nich korzystać ile tylko się da :) Czerwiec to u nas okres truskawkowych koktajli z różnymi dodatkami, ale czasem mamy ochotę na coś innego. Dlatego też postanowiłyśmy upiec tartę o lekko słodkim spodzie, z cytrynowym kremem na bazie jogurtu greckiego i oczywiście z truskawkami :) Przepis oryginalny znaleziony w magazynie "Kuchnia. Magazyn dla smakoszy" nr. 06/2015.

piątek, 10 czerwca 2016

Stripsy z kurczaka po kreolsku


Witajcie :) 
Jakiś czas temu pokazywałyśmy Wam na naszym facebooku - klik zdjęcie kilku prezentów z USA. Jednym z nich jest mini książka kucharska "Dat Little New Orleans Creole Cookbook by Chef Remy". Książeczka jest bardzo fajna, bo po pierwsze wprowadza nas w świat kuchni kreolskiej (więcej o tej kuchni możecie poczytać w internetowym wydaniu magazynu Kuchnia - klik), a dodatkowo wychodzi na przeciw osobom, które nie mają dostępu do wielu przypraw i podaje przepisy jak je zrobić.
Danie, które wybrałyśmy do dzisiejszej notki to stripsy z kurczaka, czyli pikantne, chrupiące kawałki kurczaków - idealne jako przekąska na mecz ;) Do przygotowania naszego kurczaka potrzebujecie przyprawy kreolskiej, otrzymacie ją dzięki wymieszaniu soli, pieprzu cayenne, pieprzu czarnego, granulowanego czosnku, pudru z cebuli oraz ostrej papryki (wystarczy szczypta/pół łyżeczki każdego składnika).

wtorek, 7 czerwca 2016

Risotto ze szparagami

Sezon na szparagi powoli dobiega końca, dlatego dzisiaj mamy dla Was jeszcze jeden pomysł na danie z wykorzystaniem zielonych szparagów. Kilka dni temu zamieściłyśmy przepis na wytrawne babeczki z ciasta francuskiego ze szparagami (klik), dzisiaj natomiast będzie danie obiadowe. Pyszne, kremowe risotto z zielonymi szparagami, lekko kwaskową nutą cytrynową, dodatkiem mięty i parmezanu. Przygotowanie risotto wymaga cierpliwości i czasu, ale na pewno zostanie docenione, bo smakuje pysznie. Przepis pochodzi z książki "Wiosenny obiad".

sobota, 4 czerwca 2016

Babeczki ze szparagami


Witajcie :)
Przyszła pora na szparagowe love ;) W tym sezonie szparagowym zdecydowanie częściej jadłyśmy te zielone warzywa niż do tej pory. Przyczyna jest prosta, znalazłyśmy kilka smacznych przepisów, które znalazły uznanie także u naszych rodzin. Dziś proponujemy Wam tartaletki z ciasta francuskiego z farszem jajecznym, suszonymi pomidorami i oczywiście, ze szparagami. Jeśli jesteście fanami mięsa dodajcie do nich kawałki ulubionej wędliny. Takie babeczki są całkiem proste w przygotowaniu i mogą być pyszną przekąską np. na pikniku. Przepis oryginalny pochodzi z magazynu "Moje gotowanie" nr. 5.2013.

środa, 1 czerwca 2016

Muffinki z masłem orzechowym



Witajcie :)
Dziś najfajniejszy dzień roku, czyli Dzień Dziecka!:) Mamy nadzieję, że każdy z Was bez względu na wiek odnalazł w sobie dziecko i sprawił sobie lub innym małą przyjemność. Takim prezentem są najczęściej słodycze, często kupne, ale u nas od kilka lat panuje moda na pieczenie słodkich wypieków. Tym razem wybór padł na muffinki z masłem orzechowym wg przepisu Szusz - klik. Przepis bazowy trochę zmieniłyśmy i zrezygnowałyśmy z dodatku kremu, ale i tak wyszły pyszne, w sam raz na Dzień Dziecka :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...