środa, 30 marca 2016

Zupa porowa z kaszą jęczmienną



Dzisiaj pomysł na pyszny i pożywny obiad w 30 minut, którego nie trzeba pilnować, bo właściwie robi się sam. Zupa - ale nie zupa krem (która ostatnio często gościła na naszych stołach), tylko zupa z kawałkami pora, marchewki i kaszą jęczmienną. Zupa porowa ma delikatny smak, ale jest bardzo aromatyczna. Do tego sycąca, my po talerzu tej zupy byłyśmy bardzo najedzone. To dzięki kaszy jęczmiennej perłowej, która jest pożywna, pełna witamin i błonnika. Zupa wyglądem przypomina tradycyjny krupnik, ale jej smak jest zupełnie inny. Spróbujcie koniecznie.

czwartek, 24 marca 2016

Zupa chrzanowa



Witajcie :)
Dziś ostatni przepis z serii Wielkanoc 2016 ;) My już dokładnie wiemy co przygotować, by było smacznie, a i Wy zapewne zamykacie swoje świąteczne menu. Jeśli nadal nie wiecie co podać jako przystawkę do obiadu lub jako zupę, to proponujemy zupę chrzanową. Nasza jest zrobiona na bulionie warzywnym, ale możecie zrobić ją na mięsie np. na białej kiełbasie. Przy ścieraniu chrzanu uważajcie na łzy ;) A jeśli ich nie ma oznacza to tylko jedno - trafiliście na przesuszony korzeń, który będzie mieć mniej aromatu, ale i tak się nada. Przepis oryginalny znaleziony w "Wysokich Obcasach".
Pamiętajcie, że w Święta warto zrezygnować z diet i pojeść trochę kalorycznych rzeczy, ważne by z umiarem ;)

Wesołych Świąt Kochani!:)

poniedziałek, 21 marca 2016

Mazurek z orzechami laskowymi



Witajcie :) 
Na początek zapraszamy Was serdecznie na nasz profil na fb (klik) oraz na insta (klik) gdzie ostatnio dodałyśmy trochę fajnych zdjęć z warsztatów kulinarnych :)
Przechodząc już do przepisu - jak można się domyślić będzie on związany z Wielkanocą. Poprzednio było ciasto drożdżowe, a dziś mazurek z orzechami laskowymi i miodową polewą. Święta Wielkanocne nie mogą się obyć bez mazurków, ale tym razem postanowiłyśmy wypróbować jakieś nowe przepisy. Choć jak wiadomo królem mazurków pozostanie ten kajmakowo-porzeczkowy (klik).
Przepis oryginalny znaleziony w czasopiśmie Olivia nr.04.2015.

piątek, 18 marca 2016

Ciasto drożdżowe




Witajcie :)
Ostatnio jedna z naszych koleżanek, zwróciła nam uwagę, że na naszym blogu brakuje przepisu na tradycyjne ciasto drożdżowe i w związku z tym prosi o nadrobienie tej zaległości, bo jak wiadomo najlepiej piec ze sprawdzonych przepisów. Zatem dziś się poprawiamy i podajemy Wam przepis przetestowany wielokrotnie przez rodzinę Julki. Przepis jest na klasyczne ciasto drożdżowe z kruszonką i lukrem, bez żadnych dodatków, jednak można do niego dodać rodzynki, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, jabłka itp. Ciasto w każdej opcji wychodzi pyszne :) A jeśli planujecie zrobić na Święta Wielkanocne babkę drożdżową to użyjcie połowy składników i zmniejszcie czas pieczenia o około 5-10 minut.

wtorek, 15 marca 2016

Placuszki na serku waniliowym

Uwielbiamy przygotowywać różne placki - słodkie, wytrawne, te zdrowe, a czasem też trochę bardziej kaloryczne. Placki to świetny pomysł na urozmaicenie jadłospisu, dlatego na naszym blogu możecie znaleźć już sporo przepisów na placki w różnych odsłonach (pod przepisem znajdziecie spis). Dzisiejszy pomysł zaczerpnęłyśmy z gazetki Przyślij Przepis z 2015 roku. Przepis nie jest skomplikowany i wystarczy dosłownie chwila, aby cieszyć się smakiem pysznych i delikatnych placuszków waniliowych. Z podanych składników wyszło nam 7 placków, dlatego jeśli chcecie je przygotować na obiad, lub dla większej ilości osób, podwójcie składniki.

piątek, 11 marca 2016

Zupa kalafiorowa


Witajcie :)
Piątek weekendu początek więc nikomu nie chce się siedzieć długo w kuchni. Dlatego najlepszym pomysłem będzie zupa, którą ugotujecie w 20 minut. Tym razem wybór padł na zupę kalafiorową. Przepis na nią znalazłyśmy w styczniowym numerze "Moich smaków życia". Okazuje się, że papryka i kalafior to całkiem zgrany duet,a odrobina masła podkręca całość.

wtorek, 8 marca 2016

Wytrawne babeczki z komosy ryżowej



Witajcie :)
Jeśli szukacie ciekawej, wytrawnej przekąski wpisującej się w trend slow food, dzisiejszy przepis jest skierowany głównie do Was. Obie dostałyśmy w prezencie komosę ryżową, którą chciałyśmy wypróbować na różne sposoby, zarówno na słodko jak i na słono. Tak też trafiłyśmy na przepis w gazetce "Moje gotowanie 3/2014" na serowe kąski z komosy ryżowej. Jednak, że nazwa ta niewiele mówi, pozostańmy przy wersji wytrawnych babeczek :) Taka przekąska najlepiej smakuje na ciepło, najlepiej z dodatkiem delikatnego sosu jogurtowo-czosnkowego.

sobota, 5 marca 2016

Razowe naleśniki z warzywnym farszem


Naleśniki razowe z warzywnym farszem to danie mocno przez nas zmodyfikowane. Na początku miały być krokiety, które znalazłyśmy w książce "Zmień swoje życie z Ewą Chodakowską". Jednak, gdy zaczęłyśmy je przygotowywać okazało się, ze proporcje są źle podane, że jest za mało przypraw, smak niewyraźny. Chciałyśmy uratować to danie, dlatego zmieniłyśmy proporcje, dodałyśmy więcej przypraw, więcej warzyw, więcej składników i wyszło pysznie. Zamiast krokietów, naleśniki, ale taka wersja bardziej nam odpowiada. Farsz warzywny jest przepyszny, sprawdzi się nie tylko do naleśników - warto go przyrządzić. Naleśniki wyszły lekko kwaskowe, ale to zasługa maślanki, dlatego polecamy użyć raczej mleka roślinnego zamiast niej. Ciężko się je smażyło i przywierały do patelni, chociaż ciasto miało odpowiednią konsystencję (może to przez pestki dyni i słonecznika?) Trzeba było się trochę pogimnastykować, ale wyszły. Jeśli macie ochotę na zdrowy, lekki obiad, polecamy :)

środa, 2 marca 2016

Smalec kokosowy


Witajcie :) 
Zima jakby nagle postanowiła sobie o nas przypomnieć więc pora postawić na zimowe potrawy. Dla nas są to w dużej mierze dania tradycyjnej kuchni polskiej, która niestety bywa tłusta. Na szczęście wiele z nich można trochę zmodyfikować i wychodzą pyszne, dużo lżejsze, a nadal smaczne potrawy. Jedną z nich jest smalec na bazie oleju kokosowego. Nie dość, że pięknie pachnie podczas smażenia, to jeszcze ma niezwykle bogaty i intensywny smak, który z powodzeniem może konkurować z tym tradycyjnym. Spróbujcie, a na pewno się nie zawiedziecie :)
Przepis znalazłyśmy w gazetce "Moje Gotowanie" 3.2014.

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...