niedziela, 31 stycznia 2016

Pasta z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami

Pasta z czerwonej soczewicy bardzo zasmakowała naszym domownikom. Na początku kręcili nosem, bo "jeśli coś jest zdrowe, to na pewno dobrze nie smakuje", ale zasmakowało :). Nie odmówili sobie kolejnej kanapki posmarowanej tą pastą. Połączenie soczewicy z suszonymi pomidorami i aromatycznymi przyprawami dało mieszankę idealną. Pastę polecamy do kanapek, krakersów, chrupkiego pieczywa, albo na ciepło do makaronu. Przepis pochodzi z bloga Pasjo-Natka.

Zajrzyjcie też do innych przepisów z czerwoną soczewicą w roli głównej:
pasztet z soczewicy (klik),
paszteciki (klik),
zupa (klik). 

Pewnie zauważyliście, że na naszym blogu od nowego roku pojawia się dużo więcej pomysłów na zdrowe i pełnowartościowe posiłki. Zgodnie z Waszymi prośbami zamieszczamy więcej dań fit, bezglutenowych lub dla alergików. Jednak nie martwcie się, łasuchy też znajdą przepisy dla siebie. Już niedługo tłusty czwartek - możecie być spokojni, będzie tradycyjnie i słodko. :) 

czwartek, 28 stycznia 2016

Kasza gryczana z bezglutenowym sosem śmietanowo-pieczarkowym


Kasza gryczana z sosem pieczarkowym - to idealne danie dla osób zabieganych, które mają niewiele czasu na gotowanie. Każdemu zdarzają się takie dni w tygodniu, kiedy do zrobienia jest dużo, a czasu coraz mniej. Jednak nawet wtedy nie rezygnujmy z przygotowywania sycących i pełnowartościowych posiłków. Dzisiejsza propozycja nie zajmie wam dłużej niż 20 minut, a zjecie pyszny i zdrowy obiad. Danie tradycyjnie przygotowuje się na śmietanie, jednak jeśli dbacie o linię, z powodzeniem możecie zastąpić ją jogurtem naturalnym. Jeśli chcecie, żeby danie było bezglutenowe, zamiast zwykłego sosu sojowego użyjcie sosu tamari.

*Oryginalny przepis znaleziony w książce "Pysznie bez glutenu".

niedziela, 24 stycznia 2016

Francuska zupa cebulowa


Witajcie :)
Zima zagościła u nas na dobre, więc czas podzielić się z Wami przepisem na rozgrzewającą zupę. Od dawna chciałyśmy zrobić tradycyjną zupę cebulową, ale przeglądając różne propozycje jej podania, zawsze coś nam w niej przeszkadzało. Jednak znalazłyśmy swój ideał. ;) Po pierwsze - do zrobienia zupy potrzebujecie mało składników, po drugie jest ona tania w produkcji, a po trzecie zdziwicie się ile osób poprosi o dokładkę, więc zróbcie ją z podwójnej porcji ;)
Przepis pochodzi z książki "Gotuj i chudnij. Szybko i łatwo", którą Wam jak zawsze bardzo, bardzo polecamy!

środa, 20 stycznia 2016

Kotlety z jajek - pomysł na obiad bez mięsa


Witajcie :)
Czy Wy też tak czasem macie, że przychodzicie do domu, zmęczeni po pracy i zastanawiacie się co by tu dobrego zjeść, ale tak by się nie napracować i nie wydać majątku? :)
Nam w zimowe dni zdarza się to często, ale z pomocą przychodzą zachomikowane przepisy. Tym razem wybór padł na kotleciki z jajek, do przygotowanie których potrzebujemy tak naprawdę tylko 3 produkty plus przyprawy. Tanio, smacznie i z małą ilością kalorii, jeden kotlet ma ich tylko 116 :)
Przepis oryginalny - "Moje smaki życia" 7/2015.

sobota, 16 stycznia 2016

Makaron Orecchiette z brokułami i chilli

Witajcie :) 
Wiecie, że dziś obchodzimy Dzień Pikantnych Potraw?:) Dlatego też wybór przepisu na wpis nie był trudny. Ostatnio postanowiłyśmy przygotować makaron orecchiette (małe muszelki) z brokułami i chilli i zdecydowanie był to jeden z bardziej pikantnych obiadów jakie ostatnio jadłyśmy. Sam przepis jest szybki i prosty w wykonaniu, a smakuje po prostu pysznie i ostro ;)
Przepis oryginalny pochodzi z książki "Gotuj i chudnij. Szybko i łatwo", do której powróciłyśmy po długiej przerwie.

środa, 13 stycznia 2016

Sałatka na ciepło ze smażoną marchewką i żurawiną



Witajcie :)
Dziś prosty pomysł na dodatek do obiadu - sałatka ze smażonej marchewki z żurawiną i imbirem. Połączenie może nie jest oczywiste, ale sprawdziło się świetnie. Całość jest dosyć słodka, ale wyczuwalny jest też kwaskowy smak. Taką sałatkę na ciepło polecamy najbardziej do pieczonych mięs.
Przepis oryginalny znalazłyśmy w gazetce "Moje Gotowanie" nr 12/2014.

niedziela, 10 stycznia 2016

Flaczki z boczniaków



Witajcie :) 
Jak pewnie zauważyliście, od jakiegoś czasu jesteśmy wielbicielkami książki "Jadłonomia" Marty Dymek. Więc nie może Was dziwić kolejny przepis jej autorstwa na naszym blogu. Obie nie lubimy tradycyjnych flaków, a i doświadczenie z boczniakami również mamy znikome. Dlatego też musiałyśmy spróbować flaczków wegetariańskich. I wiecie co, są one znacznie bardziej przyswajalne niż te mięsne ;) 

czwartek, 7 stycznia 2016

Ciasto z kaszy manny


Witajcie :)

Ten rok rozpoczynamy wprowadzając kilka zmian w naszych nawykach żywieniowych, dlatego postaramy się częściej zamieszczać pomysły na odchudzone słodkości lub też inne dania. Jednym z takich przepisów jest ciasto składające się głównie z kaszy manny, bez mąki czy też dużej ilości cukru. Do tego ciacho jest bardzo proste do zrobienia.

poniedziałek, 4 stycznia 2016

Zdrowe ciastka z chia



Witajcie w 2016 Roku :)
Przed nami całe 356 dni eksperymentów w kuchni, tyle nowych produktów do spróbowania. Postaramy się by był to rok ciekawych przepisów inspirowanych różnymi stronami świata, może trochę więcej potraw dla wegetarian :) Pamiętajcie jednak, że najważniejsze to czerpać radość z tego co się gotuje i je!:) 
Jako, że pewnie większość z Was postanowiła wraz z nowym rokiem zmienić swoje nawyki żywieniowe - "obiecuję, że w tym roku będę się zdrowo odżywiać/ przejdę na dietę/ skończę ze słodyczami" ;) - mamy coś co zadowoli Wasze podniebienia i nie narazi na odejście od postanowień. Zdrowe ciacha w wersji noworocznej mają w sobie nasiona chia, otręby, płatki owsiane oraz bakalie. Jednym słowem samo dobro :) Zachęcamy do małych eksperymentów ze składnikami, np. dodać trochę jabłek, moreli, orzechów laskowych. Przepis oryginalny znalazłyśmy w gazetce "Moje smaki życia" nr 12/2015.

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...