wtorek, 29 grudnia 2015

Sylwestrowe przekąski 2015 edycja IV - paszteciki z kapustą i grzybami



Witajcie :)
Jak się czujecie po świątecznym obżarstwie?:) U nas w tym roku było tyle pyszności na stołach, że trudno było się oprzeć, by choć nie spróbować każdej z nich. A już za chwilę Sylwester i kolejna okazja by trochę pojeść, ale też pokombinować z nowymi przepisami. Jak co roku mam więc dla Was propozycję co upiec na domową imprezę sylwestrową, a także kilka naszych ulubionych przepisów z tego roku, które dobrze sprawdzą się w ramach tzw. jedzenia na jeden kęs - no może na dwa ;)
Zatem zaczynamy od pasztecików z ciasta francuskiego - to pyszna propozycja zarówno solo jak i do barszczu. A pod przepisem znajdziecie nasze pomysły na sylwestrowe przekąski.

wtorek, 22 grudnia 2015

Wigilijna kapusta z grochem


Kochani,
Zbliża się Wigilia - jeszcze chwila i będziemy spędzać ten magiczny, świąteczny czas z rodziną, a także zajadać smakołyki przygotowane specjalnie na tę okazję. To już ostatni dzwonek na przygotowanie dań wigilijnych - dlatego jeśli macie jeszcze coś do zrobienia, biegnijcie do kuchni. Nam została do ugotowanie kapusta z grochem. Wykonanie jej jest proste i większość osób przygotowuje kapustę z grochem podobnie, jednak w każdym domu smakuje ona trochę inaczej, smakuje wyjątkowo. U Basi w rodzinie najlepszą kapustę z grochem przygotowywała jej babcia i właśnie tym przepisem się z Wami dzielimy.

Życzymy Wam wspaniałych Świąt!

niedziela, 20 grudnia 2015

Orzechowiec przekładany kajmakiem



Zawsze mamy spory problem, żeby się zdecydować, jakie wypieki przygotować na Święta. Nie może na naszych stołach zabraknąć piernika i makowca - to pewne, ale jeśli chodzi o inne ciasta, zawsze staramy się upiec coś nowego. W tym roku zdecydowałyśmy się na orzechowca, ponieważ dostałyśmy duży worek orzechów włoskich. Usiadłyśmy do ich rozłupywania z entuzjazmem, jednak nie trwał on długo, ponieważ skorupy były twarde, a orzechy uparcie siedziały w ich wnętrzu. Dużo czasu upłynęło, zanim wyłuskałyśmy potrzebne 300g orzechów, dlatego pokładałyśmy w tym cieście duże nadzieje. I nie zawiodłyśmy się - ciasto było warte tego wysiłku, wyszło wilgotne, odpowiednio słodkie, z orzechowym posmakiem i kajmakiem, który rozpływa się w ustach. Przepis znalazłyśmy w gazetce "Moje smaki życia".

czwartek, 17 grudnia 2015

Krem z pieczonych buraków i jabłek



Witajcie :)
Dziś przeprowadzimy mały "zamach" na tradycyjny barszcz czerwony. W rodzinie Julki kremowe zupy są bardzo popularne, dlatego za jej namową wypróbowałyśmy przepis na krem z pieczonych buraków z dodatkiem jabłek
i suszonych śliwek. I wiecie co? Wyszło naprawdę nieźle ;) Krem jest niesamowicie intensywny, doprawiony tymiankiem i skórką pomarańczową i jak najbardziej świąteczny. Dlatego jeśli nie boicie się eksperymentować, spróbujcie nowej wersji zupy z buraków. Pamiętajcie tylko, że buraki pieką się dłużej niż podają w przepisach
- u nas trwało to 3 godziny w temperaturze 180ºC ;)
Przepis oryginalny znalazłyśmy w magazynie "Moje Gotowanie" nr 12/2013.

niedziela, 13 grudnia 2015

Kurczak z warzywami a`la chińskie

 
Witajcie :) 
Tak jak wspominałyśmy, dziś ostatni wpis nie związany ze świątecznym jedzeniem. Już od jakiegoś czasu chodził za nami smak chińszczyzny, ale nie przepadamy za taką kupną z budki ;) Zatem gdy tylko zobaczyłyśmy przepis na kurczaka z warzywami i ananasem wiedziałyśmy, że go wykorzystamy. Dobór dodatków zależy od Waszych upodobań, więc niech taka propozycja będzie dla Was jedynie punktem wyjścia do eksperymentów. Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia" nr 11/2015.

czwartek, 10 grudnia 2015

Babeczki z gruszkami



Witajcie :) 
Czujecie już atmosferę zbliżających się Świąt?:) My już tak, dlatego od przyszłego tygodnia na blogu zapanuje świąteczny klimat, a tymczasem mamy dla Was jeszcze dwie notki z pysznymi przepisami na co dzień. Na pierwszy ogień idą babeczki z gruszkami, z niewiadomych dla nas przyczyn nazwane w oryginalnym przepisie ciastkami (gazetka Moje smaki życia nr11/2015). Babeczki rosną jak szalone, są pysznie wilgotne i bardzo czekoladowe. Dodatek gruszki sprawia, że są wprost idealne. 

niedziela, 6 grudnia 2015

Ciasteczka marchewkowe



Witajcie :) 
Wszystkiego najlepszego z okazji Mikołajek!:)

Jako, że dni takie jak dziś są podwójnie skazane na lenistwo, proponujemy bardzo łatwy przepis na ciastka. Obie uwielbiamy dodatek różnych nietypowych składników do słodkich przekąsek, a marchewka sprawdza się w nich idealnie. Tym razem w towarzystwie żurawiny, ale możecie dodać do ciastek to na co macie ochotę - posiekane orzechy, morele, daktyle lub rodzynki. Przepis pochodzi z gazetki "Palce lizać" z dnia 26.11.2011 roku.

wtorek, 1 grudnia 2015

Grzaniec jabłkowo-malinowy na chłodne wieczory


Witajcie :)
Gdy pogoda za oknem zaczyna się psuć, a dzień jest coraz krótszy, każdy marzy tylko o chwili gdy usiądzie przy kubku ciepłej herbaty lub grzańca. Jednak nie każdy lubi grzane wino lub piwo, zatem dzisiaj mamy dla Was grzańca - bez alkoholu, za to pełnego smaku i aromatu. Gorący napój z soku jabłkowego, malinowego i dużej ilości przypraw. Świetny na chłodne, jesienno-zimowe wieczory, szybki do zrobienia, pyszny i rozgrzewający. Próbowaliście kiedyś takiej wersji grzańca? :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...