piątek, 27 listopada 2015

Risotto pieczone z dynią


Witajcie :)
Sezon na dynię powoli się kończy więc najwyższa pora podzielić się z Wami naszym ostatnim odkryciem. Pieczonym risotto z dynią - po pierwsze jest rewelacyjne w smaku, po drugie nie musicie przy nim stać i dolewać bulionu, by osiągnęło idealną konsystencję. Wszystko robi się praktycznie samo, a Wy musicie tylko poczekać pół godziny. Przepis pochodzi z książki Donna Hay "Szybko, świeżo, prosto."

poniedziałek, 23 listopada 2015

Owsianka z amarantusa


Witajcie :)
Dawno nie było u nas owsianki, więc postanowiłyśmy trochę poszaleć i pokazać Wam coś nowego. Na jednym z anglojęzycznych blogów znalazłyśmy przepis na "owsiankę" z amarantusa. W smaku oczywiście różni się znacznie od tradycyjnych płatków owsianych, ale nadal jest to pomysł na niezwykle pożywne śniadanie. Zatem jeśli znajdziecie w sklepach amarantus lub kupicie zwykły, zamiast ekspandowanego, koniecznie wypróbujcie ten przepis.

czwartek, 19 listopada 2015

Lekkie ciasto limonkowo-bananowe

Jeśli tak jak my jesteście łasuchami i nie potraficie przejść obojętnie obok kawałka ciasta, mamy na to sposób. Upieczcie lekkie ciasto limonkowo-bananowe, które jest nie tylko pyszne, ale też nie zawiera dużo tłuszczu (1g). Jest to świetny pomysł dla osób dbających o linię, które od czasu do czasu chcą sięgnąć po coś słodkiego (możecie zrezygnować z robienia lukru). Ciasto jest wilgotne, puszyste, o orzeźwiającym skłodko-kwaskowym smaku. Przepis pochodzi z książki "Dania niskotłuszczowe".

piątek, 13 listopada 2015

Jesienne ciasto dyniowe


Co powiecie na wyśmienite ciasto dyniowe - pyszne, wilgotne i pachnące cynamonem? Z dużą ilością soczystego i słodkiego puree z dyni, które sprawia, że nie trzeba już dodawać tyle tłuszczu i cukru, co do innych wypieków. Ze składnikami mieszanymi bez użycia miksera, co zajmuje tylko 5 minut. I z pieczeniem, podczas którego po całym domu rozchodzi się cudowny aromat cynamonu i imbiru. Macie ochotę na kawałek? Spróbujcie koniecznie - my nie potrafimy mu się oprzeć.

czwartek, 5 listopada 2015

Grzybowe gołąbki w sosie cynamonowym

Witajcie :)
Jesień w pełni, więc tradycyjnie przyszła pora na przygotowanie gołąbków. W zeszłym roku pokazałyśmy Wam przepis na pyszne domowe gołąbki Mamy Julki, a w tym postanowiłyśmy spróbować czegoś nowego. Wybór padł na zapiekane gołąbki Marty Dymek - Jadłonomii. Oryginalny przepis zakładał pieczenie kapuścianych zawiniątek w piecu, jednak Julka nie robiła tego dania u siebie w domu i nie znalazła odpowiedniego naczynia do zapiekania. ;) Dlatego też po lekkim zmodyfikowaniu zaleceń Marty, zrobiła gołąbki gotowane i taki przepis Wam zaprezentujemy.

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...