wtorek, 29 września 2015

Hamburgery z kurczakiem barbecue


Witajcie :)
Dziś kontynuacja poprzedniego wpisu o bułkach do hamburgerów, czyli pomysł na lżejszą wersję tradycyjnej buły z mięchem. Wystarczy zamarynować kurczaka w sosie barbecue - my użyłyśmy naszego ulubionego sosu na bazie whiskey Jack Daniels`s, który jest dostępny w Kuchniach Świata. Dodatki dobrałyśmy częściowo z własnych zbiorów, więc można rzec, że to iście domowe hamburgery. ;) Fajną opcją jest też to, że zrobiłyśmy mini hamburgery, które idealnie nadają się na imprezę ze znajomymi jako przekąska i wytrzymają trochę dłużej niż tradycyjne kotlety.

piątek, 25 września 2015

Bułki do burgerów


Witajcie :)
Dziś początek weekendu, dla niektórych wyczekiwanego odpoczynku i lenistwa. Wreszcie można na spokojnie przygotować coś pysznego do jedzenia, bez pośpiechu dnia codziennego. A skoro weekend to proponujemy domowy wypiek pieczywa. Nie byle jakiego, bo idealnych bułek do hamburgerów. Jakiś czas temu kupiłyśmy świetną książkę "Burgery. Wszystkie smaki", która zainspirowała nas do małych eksperymentów burgerowych :) O nich następnym razem, a teraz podamy Wam przepis na proste, słodkawe bułki do dużych lub mini burgerów.

wtorek, 22 września 2015

Batoniki z amarantusem


Witajcie :)
Dziś mamy dla Was najprostrzy i najszybszy przepis na batoniki z preparowanym amarantusem :) Jeżeli nie posiadacie amarantusa w swoich zasobach, spokojnie można go zastąpić ryżem preparowanym, aczkolwiek batoniki stracą wtedy swój lekko orzechowy posmak. Z podanych proporcji otrzymacie ok 12 batoników, ale zdecydowanie polecamy zrobić je w podwójnej ilości - bo nawet nie zorientujecie się, kiedy znikną z talerza. :)

piątek, 18 września 2015

Lekkie leczo

Ręka do góry, kto lubi leczo :) Leczo kojarzy nam się z naszymi babciami, nigdzie nie jadłyśmy lepszego. Nie zamierzamy z babciami konkurować, dlatego przedstawiamy Wam naszą, lekko odchudzoną wersję leczo. Czym się różni od tradycyjnego? Tym, że zamiast kiełbasy dodajemy mięso z kurczaka, a do doprawienia używamy ogórka kiszonego, który sprawia, że leczo ma głęboki, lekko kwaskowy smak.

niedziela, 13 września 2015

Chleb na owsiance


Witajcie :)
Dawno nie piekłyśmy chleba - nadrabiamy to biorąc udział we wspólnym gotowaniu z cyklu Wypiekanie na śniadanie. Zaczynamy od pysznego chlebka owsianego autorstwa Agnieszki z bloga Kuchnia nad Atlantykiem.
Z podanych składników wychodzą dwa bochenki i uwierzcie, nie opłaca się piec jednego. Chlebek zniknie szybciej niż Wam się wydaje, jest po prostu pyszny - z chrupiącą skórką i delikatnym, puszystym wnętrzem. Spróbujcie, bo naprawdę warto.

czwartek, 10 września 2015

Czas na przetwory - ogórki w chilli


Kochani,
Chcemy się z Wami podzielić przepisem na ogórki, które są hitem każdej imprezy. Za każdym razem jak przychodzą do nas znajomi, pytają, gdzie są ogórki w chilli. Wcale im się nie dziwimy, bo ogórki są pyszne - jędrne, chrupiące, ostre ale z lekką nutką słodyczy. Świetne jako dodatek do wielu dań, obiadów, kanapek lub solo. Przygotowanie ich zajmuje dwa dni, a to dlatego, że muszą się dobrze zamarynować w przyprawach
i przegryźć. Przepis kilka lat temu przywiózł brat Basi z wakacji u rodziny i od tego czasu jest to nasz numer jeden wśród przetworów.

piątek, 4 września 2015

Blondie o smaku krówki

Dzisiaj blondie - czyli biała odmiana ciast brownie, uwielbianych przez miłośników czekolady. Blondie ma zbliżoną teksturę, kształt i podobnie jak brownie można je dowolnie modyfikować -  my spróbowałyśmy wersji z masą krówkową zamiast czekolady. Ciasto jest dosyć zbite, niezbyt lepiące, ale z dnia na dzień smakuje lepiej. Spróbujcie koniecznie, bo rozpływa się w ustach. Przepis pochodzi z książki "Wypieki".

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...