poniedziałek, 29 czerwca 2015

Risotto z porem i zielonym groszkiem


Witajcie :)
Dziś przyszła pora na risotto z pora ;) Wybaczcie, ale nie mogłyśmy się powstrzymać :)
Risotto to jedno z dań, które wg nas pokazują poziom umiejętności kucharskich danej restauracji. Jak pewnie wiecie, najważniejsze w przygotowaniu tego dania jest powolne dolewanie bulionu do ryżu, oraz uchwycenie momentu gdy jest on ugotowany, a ziarenka ryżu są pojedyncze. My nasze pierwsze risotto odrobinę przegotowałyśmy - obiecujemy poprawę! - ale i tak było pyszne :) Jeśli nie lubicie porów, to zastąpcie je startą cukinią i dajcie trochę więcej cebuli, a też będzie Wam smakować.

czwartek, 25 czerwca 2015

Czeko babeczki dla alergików


Witajcie :)
Podczas spotkań i festiwali nasi czytelnicy prosili nas o dodanie na blogu kategorii potraw dla alergików. Jest to dla nas obcy temat, ale dla Was postanowiłyśmy się doszkolić i poszukać łatwych, smacznych przepisów - a z czasem będziemy polecać Wam te już sprawdzone. Na pierwszy ogień idzie przepis na ciasto czekoladowe (Pani Dorotki) przerobiony na babeczki, ponieważ uważamy że to najlepsza forma słodkich wypieków dla dzieci. :) Babeczki same w sobie są już przepyszne, jednak odrobiny koloru doda im lukier z cukrowymi posypkami - opcja atrakcyjna zwłaszcza dla tych, którzy mają w kuchni małych pomocników :)

niedziela, 21 czerwca 2015

Cas na przetwory - Dżem truskawkowo rabarbarowy + Łódź Bloguje


Witajcie :)
Rabarbar powoli się kończy, dlatego my postanowiłyśmy wykorzystać go do przetworów. Nie ma nic pyszniejszego niż domowy dżem z truskawkami i rabarbarem - uwierzcie, że pasuje do wszystkiego - nawet do naleśników szpinakowych. A na koniec notki mamy dla Was mini recenzję z pierwszej łódzkiej konferencji - Łódź Bloguje.

środa, 17 czerwca 2015

Naleśniki Shreka


Witajcie :)
Ostatnio pisałyśmy, że naszym ulubionym kolorem jest zielony więc dziś kolejny zielony przepis. Zapewne jak myślicie o połączeniu naleśników i szpinaku, przychodzi Wam do głowy bardzo fajny wytrawny farsz, z dodatkiem cebuli, fety i czego tam jeszcze dusza zapragnie. Tym razem jednak szpinak występuje w innej roli, a mianowicie został on zmiksowany z mlekiem, dzięki czemu otrzymujemy piękne, zielone naleśniki. 
Zatem jeśli tak jak my lubicie kolor zielony, naleśniki i małe eksperymenty w kuchni zapraszamy do smażenia :) Przepis pochodzi od niezawodnej Pani Dorotki z MW.

sobota, 13 czerwca 2015

Frittata idealna na lato


Witajcie :)
Szukając inspiracji do kolejnych wpisów, przypomniałyśmy sobie o naszych początkach blogowania i naszła nas ochota na frittatę, czyli rodzaj omletu z warzywami. Niby banalna w wykonaniu, ale jej smak, przy odpowiednim doprawieniu potrafi zwalić z nóg :)
Dzisiejsza wersja idealnie nadaje się na letnie posiłki, dodatek cukinii oraz sera feta zawsze się sprawdza. Ale to tylko inspiracja, nie bójcie się dodawać do frittaty na co tylko macie ochotę.

środa, 10 czerwca 2015

Podpłomyki z dipem szpinakowym

Witajcie :) 
Dziś mamy dla Was wpis z cyklu "Wyzwanie kulinarne 2015" - Twój ulubiony kolor w roli głównej. Każda z nas ma swój kolor: Basia najbardziej lubi czarny, natomiast Julka fiolet. Jednak trudno wyczarować coś naturalnie fioletowego lub czarnego więc po małej dyskusji uzgodniłyśmy, że stawiamy na zieleń szpinaku. Obie uwielbiamy szpinak w każdej postaci, choć ten świeży jest jednak najlepszy. Dlatego też korzystając z jego dostępności przyrządziłyśmy pyszny szpinakowy dip w towarzystwie gryczanych podpłomyków z przepisu Kingi Paruzel.

Składniki:
Podpłomyki
70g mąki pszennej
30g mąki gryczanej
duża szczypta soli
pół szklanki ciepłej wody
łyżka oleju
suszone oregano

dip
150g świeżego szpinaku
pół łyżeczki skórki z cytryny
2 łyżeczki soku z cytryny
szalotka
2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
200g jogurtu greckiego
100g sera feta
szczypior z dymki
sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Zacznij od zrobienia dipu. Na patelni podgrzej olej i wrzuć na nią drobno posiekaną szalotkę z czosnkiem. Po około minucie dodaj umyte liście szpinaku i smaż dalej, często mieszając. Po około 3 minutach warzywa będą gotowe - przełóż je wtedy do miski i zmiksuj całość. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj, ewentualnie dopraw do smaku.


2. Mąki wymieszaj z solą i łyżką oregano w dużej misce. Stopniowo dolej bardzo ciepłą wodę, cały czas mieszając. Następnie przełóż ciasto na stół i wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. 


3. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok 4 mm i przy pomocy szklanki wycinaj okrągłe placki. Piecz na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu do momentu, gdy nabiorą złotego koloru.



Nasze oceny:

Basia: Dip i podpłomyki to genialna przekąska na imprezę. Szybko się ją przygotowuje i smakuje wszystkim. Dip jadły nawet te osoby, które nie przepadają za szpinakiem. Moja ocena: 10/10.

Julka: Świetny dip, który sprawdzi się na imprezach z różnymi przekąskami. Nad podpłomykami trzeba trochę popracować np. dodać trochę ostrej papryczki by podkręcić ich smak. Moja ocena: 9/10.

sobota, 6 czerwca 2015

Sałatka z komosy ryżowej


Witajcie :) 
Pogoda nam sprzyja, więc coraz częściej i chętniej sięgamy po lekkie dania. Ostatnio bardzo nam zasmakowała komosa ryżowa, dlatego postanowiłyśmy wypróbować nowy przepis, tym razem wytrawny. Sophie Dahl - autorka książki kucharskiej "Apetyczna panna Dahl" uważa, że to prastare zboże wywodzące się z Peru jest idealnym źródłem białka i do tego nadaje się do wielu potraw. Cóż, trudno się z nią nie zgodzić :) Przepis pochodzący z jej książki zmodyfikowałyśmy trochę pod nasz gust i dostępność składników na polskim rynku. Z podanych składników otrzymacie sporą miskę pysznej sałatki, wprost idealnej na letni obiad.

środa, 3 czerwca 2015

Batoniki piknikowe


Witajcie :) 
Już jutro zaczyna się długi weekend i na pewno wiele osób skorzysta z cudownej pogody (za którą trzymamy kciuki ;p) i wybierze się na łono natury. Jak wiadomo dobrze podczas takiej wyprawy coś zjeść. Najlepszą opcją są wszelkiego rodzaju przekąski słodkie lub słone, dlatego też proponujemy Wam pyszne batoniki idealne na piknik. Większość składników możecie dobrać pod siebie, więc potraktujcie poniższy przepis jako bazę do eksperymentów batonikowych :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...